Barcelona

La justícia atura el primer canvi de Colau a la Rambla

Una mesura cautelar frena la demanda de desnonament de les parades dels antics ocellaires

2 min
Una de les antigues parades dels ocellaires, reconvertida en botiga de souvenirs, a la Rambla de Barcelona

BarcelonaLes parades dels antics ocelleries de la Rambla, les que el 2009 es van reconvertir en botigues de tota mena de coses –des de gelats fins a objectes de record–, ja tenien data de desnonament. L'Ajuntament les vol fora de la Rambla aquest any, fins i tot abans que avanci la reforma urbanística que començarà per la part de Colom. El 22 de febrer tot semblava a punt per comunicar el desnonament administratiu de les cinc primeres parades, perquè caducava el termini de 30 dies que els va donar el consistori per entregar les claus de les botiges de forma amistosa. Les altres botigues havien de tenir el mateix destí els dies següents. Però la petició de mesures cautelars dels paradistes, que volen promoure una iniciativa legislativa popular (ILP) per declarar el mercat Patrimoni Cultural Immaterial, ho va frenar tot.

Ara el jutjat contenciós administratiu número cinc de Barcelona ha ratificat aquestes mesures: el desnonament no es podrà produir, com a mínim, fins que acabi el període per recollir les 50.000 signatures necessàries en 120 dies hàbils perquè la ILP tiri endavant. Els plans municipals eren haver retirat les onze parades aquesta mateixa primavera i els antics ocellaires feien constar aquests dies el seu malestar amb pancartes a les botigues exigint "diàleg" i una solució acordada per al seu futur.  

"Els acords, les lleis i les persones es respecten", recorda una de les pintades en referència als 98 treballadors amenaçats pel tancament i a l'entesa que van segellar paradistes i Ajuntament, el 2009, per decidir què passarien a vendre les parades quan l'ordenança ja els prohibia exposar animals a la via pública. I el govern municipal, al seu torn, s'agafa a l'argument que les llicències d'aquestes botigues van caducar l'any passat: reiteren que tenien un permís a 50 anys que se'ls va concedir el 1971, quan les parades d'animals van passar a ser fixes a la Rambla.

Ara els paradistes aprofiten la diada de Sant Jordi, que portarà un volum de gent important a la Rambla, per llançar la campanya de recollida de firmes. Qualsevol ciutadà resident a Catalunya i que tingui més de 16 anys pot fer constar el seu suport a l'antic mercat d'animals. El procés de desnonament queda, per ara, ajornat, pendent de si s'aconsegueix o no la fita de les signatures, tot i que l'Ajuntament ja ha comunicat que recorrerà la decisió de mantenir les parades de forma cautelar.

stats