Barcelona

L'Ajuntament enderrocarà el Pavelló d'Itàlia de Montjuïc

El govern municipal buscarà un emplaçament diferent per a les entitats esportives del Poble-sec

2 min
Pavelló Itàlia

BarcelonaMontjuïc canviarà part de la seva fisonomia aviat. El Pavelló d'Itàlia, ubicat al costat de les Fonts –al cantó oposat al Pavelló Mies van der Rohe–, té els dies comptats. Segons va explicar aquest dilluns la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, en la reunió del Consell de Barri de la Font de la Guatlla, l'Ajuntament ha iniciat l'expedient per enderrocar-lo. D'aquesta manera, pròximament desapareixerà del paisatge urbà de la ciutat aquesta mena d'hangar que des de feia anys no tenia un ús clar i que, tot i preservar popularment el seu nom original, ja no tenia res a veure amb el pavelló inicial construït per l'arquitecta Augusta Desideria Pozzi l'any 1960.

L'anunci de Gil va agafar per sorpresa les cinc entitats esportives del Poble-sec que fa poc més d'un mes van signar amb l'Ajuntament un conveni per poder utilitzar aquest espai provisionalment com a equipament esportiu davant la falta d'espais adequats per fer esport al barri. Tot i que sabien que la solució era provisional i que aquest equipament en cap cas podria ser definitiu, no comptaven que el govern municipal iniciés els tràmits per enderrocar-lo tan aviat.

De fet, ara fa un any l'Ajuntament situava la cessió d'aquest espai per part de la Fira com el primer pas d'una transformació de Montjuïc que es volia tenir enllestida l'any 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Universal. Aleshores, la idea era fer-hi els treballs necessaris perquè pogués acollir una pista poliesportiva.

Aquest dilluns, però, la regidora del districte va ser taxativa i va explicar que el Pavelló d'Itàlia "és insalvable" i que per això s'havien iniciat els tràmits per enderrocar un edifici que és de titularitat municipal des de principis d'aquest any. El motiu? Que l'edifici té un defecte de naixement. I és que quan es va construir a finals dels 80 l'edifici nou es va fer sobre una zona catalogada com a zona verda. "Construir o arreglar un equipament que s'ha fet en zona verda és un delicte urbanístic i, per tant, no es pot fer", va dir.

Tanmateix, Gil també va defensar que el procés d'enderrocament no és urgent i que es vol aprofitar aquest interval per trobar vies alternatives i oferir un espai a aquestes entitats esportives del Poble-sec, que de moment continuaran entrenant-se –amb restriccions– a l'espai del Pavelló d'Itàlia.

ERC demana mantenir l'equipament

L'oposició ha reaccionat aquest dimarts a l'anunci de Gil. Des d'ERC, el regidor Jordi Castellana ha criticat les anades i vingudes del PSC –que ja era a l'anterior govern municipal– i ha demanat iniciar amb la màxima celeritat els tràmits administratius per poder mantenir el pavelló i destinar-lo a usos esportius per al barri del Poble-sec.

stats