Barcelona
Societat Barcelona 29/06/2023

Batalla legal pel Pinotxo: la justícia veu "mala fe" en el registre de la marca del mític local de la Boqueria

Una interlocutòria apunta a l'"absència d'honradesa" per part del nebot del fundador en el litigi per la propietat del nom

3 min
El Bar Pinotxo de la Boqueria torna a lluir les famoses lletres de Mariscal, des d'abans d'ahir, dimarts.

BarcelonaLa memòria de Juanito Bayén, el popular Pinotxo de la Boqueria, i sobretot la marca associada a la seva persona, i amb la qual va fer famós arreu el seu establiment del mercat, a tocar de la Rambla, continua en disputa entre una part de la família –el nebot del fundador, Jordi Asín Bayén– i l'empresa Restaurant Egipto, que va adquirir les parades al famós restaurador, mort a principis del mes d'abril passat als 88 anys. Però la titular del jutjat mercantil número 9 de Barcelona va emetre el 23 de juny una resolució molt dura que apunta quin pot ser el final de la baralla.

La magistrada ha aixecat la mesura cautelar que va adoptar inicialment, permetent que l'establiment torni a recuperar –almenys de moment– el mític nom original. En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA, la jutgessa apunta als "indicis" existents, que Jordi Asin Bayen va registrar la marca Pinotxo Bar de "mala fe", amb "absència d'honradesa", "a esquena del senyor Juan Bayén" i, entre altres consideracions que fan dubtar de les intencions del familiar, "sense que [Juanito] en tingués coneixement".

La resolució de Montserrat Morera Ransanz, que pot ser recorreguda, no dirimeix encara de forma definitiva el fons del conflicte –la propietat de la marca–, ni es pronuncia per tant sobre les circumstàncies, presumptament fraudulentes, de com es va arribar a registrar. Però n'analitza l'origen i els ets i uts del procés, que entén, si més no, dubtós.

Així, la magistrada veu l'esmentada "mala fe" com una més de les raons que justifiquen l'aixecament immediat de les mesures cautelars que havia demanat Jordi Asín Bayen i que ella mateixa havia imposat, inicialment sense escoltar la part contrària, el 16 de març del 2023. Arran d'aquelles cautelars ara revocades, el 20 de març el Pinotxo de Boqueria va quedar sense nom i va haver de tapar el famós rètol que l'ha identificat durant dècades. Després de l'esmena a si mateixa de la jutgessa, les parades del bar de la Boqueria han recuperat aquest dimarts tant l'alegria original del nom com les lletres de Mariscal que tan bé l'identifiquen.

La nova resolució judicial tampoc estalvia explicacions a l'hora de descriure l'actitud del nebot de Juanito. En conseqüència, determina que en la documentació del cas del litigi amb relació a la marca "consta el burofax que el senyor Juan Bayén va dirigir en vida al seu nebot requerint-lo perquè cessés en la utilització de la marca que havia registrat sense el seu coneixement". I hi fa referència també, entre altres aspectes, al fet que el senyor Juan Bayén va considerar com "el seu digne successor" l'empresa Restaurant Egipto, a qui a més "va autoritzar en vida perquè utilitzés la seva imatge", incloses fotografies, un privilegi que en cap cas va concedir al nebot.

El nom fa el local

Pel que fa a la identificació entre Juanito i el nom de Pinotxo, la titular del mercantil número 9 tampoc no té cap dubte al respecte. I això li fa afirmar que són nombroses les proves que permeten "considerar acreditat que era el senyor Juan Bayén qui era conegut amb aquest pseudònim". Per tant, quan el nebot va registrar la marca "sense el consentiment del seu oncle [...] estaria incorrent en la causa de nul·litat" pel que fa a l'apropiació de l'icònic nom de Pinotxo Bar.

Arran de l'aixecament de les mesures cautelars, Jordi Asín Bayen ha assegurat, segons recollien informacions publicades per El Periódico aquesta mateixa setmana, que recorrerà contra la decisió que, a hores d'ara, permet al "digne successor" de Juanito utilitzar la marca Pinotxo Bar. Segons citava el mateix diari la setmana anterior, la pretensió d'Asín Bayen és obrir un Pinotxo Bar al mercat de Sant Antoni a partir del setembre.

Però, segons ha pogut saber l'ARA, els representants legals de l'empresa Restaurant Egipto ja treballen, justament, perquè un jutge impedeixi al nebot de Juanito Bayén utilitzar l'històric nom, almenys fins que no hi hagi una sentència definitiva sobre la legitimitat del seu ús, i sobre qui, realment, té dret a fer-ho: si bé el nebot o l'empresa a la qual Bayén, Pinotxo, va vendre el seu establiment i va cedir la seva imatge. De la resolució final de la batalla legal en curs, que pot allargar-se anys, dependrà si la Boqueria, i només la Boqueria, conserva l'esperit, el nom i les lletres que fan pensar en una de les ànimes del mercat durant la segona meitat del segle XX i les primeres tres dècades del XXI.

stats