Barcelona
Societat Barcelona 06/07/2023

L'"escàndol" dels 774 nous pisos turístics: ERC acusa Collboni de "desídia"

Els republicans també retreuen al nou alcalde que mantingui la majoria de biblioteques tancades a l'agost

3 min
Bloc de pisos turístics del carrer de Tarragona.

BarcelonaDinou dies després del gir de guió que va acabar amb Jaume Collboni aixecant la vara d'alcalde i Xavier Trias dient allò de "que us bombin a tots", l'Ajuntament de Barcelona comença a recuperar el pols. Si durant els primers dies ha estat el PSC qui ha anat donant a conèixer la composició del nou govern i les primeres línies d'actuació, ara ja arriba el torn de l'oposició. Dels retrets i les primeres crítiques. ERC, que ja es veia formant govern amb Trias abans de la maniobra que ho va capgirar tot, ha convocat aquest dijous la seva primera roda de premsa del mandat i ha dirigit els atacs, sobretot, a les polítiques anunciades per Collboni en matèria d'habitatge. Primer, perquè el nou govern no té un regidor específic per a aquesta àrea i la deixa en mans d'un comissionat. Segon, perquè Collboni ja ha avançat que vol canviar el pla que obliga a reservar un 30% de pisos protegits en noves promocions o grans rehabilitacions. I tercer, pel decret "fum" que l'alcalde va anunciar que firmava en la segona comissió de govern per poder declarar la ciutat zona tensionada i aplicar la llei que limita els lloguers, quan és una competència del Govern.

I avui els republicans han posat sobre la taula un punt més que han definit com un "escàndol": la xifra de 774 pisos turístics que, com va avançar l'ARA, es van colar per la porta del darrere, el 2019, aprofitant que la justícia havia tombat el pla de regulació municipal. Són els "774 tarragones", segons el líder d'ERC, Ernest Margall, que ha recordat que el primer cas que va sortir a la llum va ser el d'un gran bloc amb 120 noves llicències turístiques al carrer Tarragona. I que ha acusat el govern de Colau i de Collboni d'haver intentat ocultar fins al final la xifra definitiva de pisos que es van colar per aquesta escletxa, molts dels quals impulsats per la mateixa immobiliària Gallardo, que és la del bloc del carrer Tarragona.

"Aquest és el llegat del govern anterior", ha criticat Maragall, que ha acusat Collboni de mantenir la "desídia" de l'etapa Colau en aquest tema i d'haver-se quedat de "braços plegats". Segons l'anterior responsable d'Urbanisme, Janet Sanz, de les 774 noves llicències, 334 es podrien deixar sense efecte si s'aplica la llei de facilitació de l'activitat econòmica perquè es pot demostrar que actualment tenen llogaters. És el cas, per exemple, de blocs del carrer del Putxet, Castanyer o Muntaner, on aquest diari va poder comprovar que els veïns no tenien ni idea dels nous plans de la propietat per als seus pisos.

"Nou alcalde, vells costums"

"El senyor Collboni acaba de col·locar una gran catifa vermella als grans operadors turístics i a un model de ciutat que té un greuge directe en el dret a l’habitatge de centenars de milers de barcelonins", ha lamentat Maragall després de criticar, també, que el nou alcalde no tanqui la porta a determinats hotels al centre. El líder d'ERC, que ha comparegut al costat de la seva número dos, Elisenda Alamany, ha posat tres deures al nou govern municipal: que doni la xifra exacta i tancada de quants pisos turístics van entrar per l'escletxa, que aprovi una ordenança que els reguli, i que vetlli perquè el govern espanyol apliqui amb urgència la regulació de lloguers. I li ha retret encara una última cosa: que, com va denunciar l'ARA, no hagi fet res per ampliar de forma notòria les biblioteques que obren durant l'agost per donar serveis als barcelonins que no marxen de la ciutat. Si l'any passat eren 10 de 40, aquest estiu s'ha passat a 12. La majoria continuen tancant tot i formar part de la llista d'espais que l'Ajuntament presenta com a refugis climàtics. "Nou alcalde, però vells costums", ha dit Maragall.

stats