Barcelona
Societat Barcelona 30/09/2022

L'oposició pressiona per enderrocar Can Vies i divideix comuns i PSC

El grup de Colau i ERC fan pinça per tombar el text de Valents i un altre del PP que demana penes més dures contra les ocupacions

2 min
Dos veïns observant les obres de reconstrucció de Can Vies el maig del 2015.

BarcelonaVuit anys després del conflicte que va obrir al barri de Sants de Barcelona l'intent de desallotjament de Can Vies, el futur d'aquest edifici ha tornat avui al ple de l'Ajuntament. Ho ha fet de la mà del grup municipal de Valents i de la seva portaveu, Eva Parera, que ha defensat sense pal·liatius que el que avui portaven a debat no era una proposició més sinó "una declaració de guerra al moviment okupa". El text instava el govern de Colau a presentar totes les inspeccions i informes d'obres fetes fins ara a Can Vies i a encarregar una inspecció tècnica externa per veure si té alguna deficiència i, si així es confirmés, ordenar-ne el desallotjament i enderroc immediat. La proposta ha quedat rebutjada perquè ha topat amb l'oposició frontal dels comuns i ERC, contraris a reobrir el conflicte de Can Vies, però sí que ha obert una esquerda dins del govern municipal: el PSC s'ha abstingut.

El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha justificat l'abstenció per la conveniència de fer estudis, però ha rebutjat la intervenció bèl·lica de Parera. Batlle ha carregat contra el govern de Xavier Trias, que és el que va acabar fent marxa enrere en l'intent de demolició de fa vuit anys. Una manera de fer que l'actual responsable de Seguretat ha titllat d'"inacció pusil·lànime".

Els comuns, en canvi, han defensat que fa anys que "no hi ha cap conflicte veïnal a Can Vies" i que no hi ha "cap entitat" que en demani la demolició i han acusat Valents d'actuar seguint els passos d'un "manual del populisme". "Ja hem vist que no funciona fer entrar una excavadora a Can Vies", ha defensat la tinent d'alcaldia Laura Pérez en referència a l'excavadora que va acabar cremada durant els disturbis postdesallotjament. "No podem repetir els errors del passat. Ni en els fets, ni en les formes", ha coincidit el portaveu republicà, Jordi Coronas.

JxCat, que ha acusat els de Parera de "buscar titulars" i "fer soroll en lloc d'aportar solucions", s'ha abstingut, mentre que PP, Ciutadans i la regidora no adscrita han votat a favor del text. No obstant això, la proposta ha quedat rebutjada.

Diferències sobre les ocupacions

Un altre text del PP que demana canvis al Codi Penal per endurir les penes contra les ocupacions també ha fet aflorar les diferències entre comuns i socialistes. El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni (PSC), ha defensat que a Catalunya hi ha un problema amb les ocupacions delictives i les màfies i que calen canvis legislatius. "Ens hem de prendre seriosament aquest tema també des dels grups de les esquerres", ha apuntat, i el seu grup s'ha abstingut.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín (BComú), en canvi, ha dit que, amb les dades a la mà, a Barcelona les ocupacions han disminuït els últims anys. Ha acusat el PP de "sobredimensionar" aquesta qüestió i no proposar solucions a la problemàtica de l'habitatge. Martín ha lamentat que es posin al mateix sac les ocupacions amb finalitats delictives, com les de narcopisos, i les que fan famílies vulnerables que no tenen on viure. Els vots d'ERC i BComú han tornat a fer que la proposició no prosperi.

stats