Urbanisme
Societat Barcelona 21/09/2022

"No podem perdre ni un metre d'espai públic": veïns contra l'ampliació del Macba

Una vintena d'entitats del Raval avisen d'accions "contundents" si no s'atura el projecte i ja hi han presentat un contenciós administratiu en contra

3 min
La protesta veïnal d'aquest matí a la plaça dels Àngels

BarcelonaSi algú pensava que el conflicte per l'ampliació del Macba va quedar tancat a finals del 2019, quan es va decidir que el museu creixeria en un nou edifici a la plaça dels Àngels i que la disputada Capella de la Misericòrdia seria per ampliar el CAP Raval Nord, estava equivocat. Representants d'una vintena d'entitats del Raval (des de la Xarxa Veïnal fins a associacions de skaters) han presentat aquest dimecres un manifest molt crític amb la proposta aprovada, contra la qual ja han presentat un contenciós administratiu que ha sigut admès a tràmit. "No podem perdre ni un metre quadrat d'espai públic", han exposat els portaveus d'aquest moviment: rebutgen que el nou edifici del museu es mengi 908 metres quadrats de plaça, que és el que preveu la modificació del pla general metropolità (MPGM), que va rebre la llum verda del ple.

Avui els veïns han delimitat amb una cinta l'espai que ocuparà aquest nou cos, que s'ha d'aixecar en un edifici adjacent al Convent dels Àngels, i que es concep com una galeria porxada i amb terrassa. "No quedarà plaça", es queixava un dels veïns que ha participat en la roda de premsa. I Carmela Torró, de la Xarxa Veïnal del Raval, afegia que més enllà de la pèrdua d'espai públic en un barri tan dens com el Raval, el projecte també suposarà un "empitjorament" de les condicions d'aquest espai perquè la nova construcció, de tres plantes, afectarà la manera com entra la llum a la plaça i taparia "per sempre" el convent.

Perspectiva de l'ampliació del Macba

La Xarxa ha denunciat que el nou planejament acordat per tancar el conflicte entre els usos culturals i sanitaris al barri és una requalificació "fosca" perquè el sòl on s'aixecarà el nou edifici estava qualificat de zona verda i, amb el canvi, aquesta qualificació es va traslladar al voltant de l'edifici Meier i a la plaça Bonsuccés, un àmbit que estava qualificat de vial. "Això és una presa de pèl", han considerat els veïns, que han apuntat que a la pràctica perden quasi mil metres quadrats d'espai públic que no se'ls compensen. Per això, a banda de la via judicial que ja han activat, demanen que s'aturi immediatament el projecte i que es convoqui no més tard de l'octubre un consell de barri extraordinari per discutir-lo amb el veïnat. Si això no passa, han assegurat que començaran "accions contundents". "Tenim clar que la lluita és l'únic camí", ha defensat Elisenda Puchades, de l'Antiga Massana, que és una de les entitats que dona suport al manifest.

Consultat per aquest diari, el govern municipal assegura que encara no ha rebut el comunicat del recurs interposat contra el projecte, però apunta que, en qualsevol cas, l'ampliació ha tingut el vistiplau de la subcomissió d'Urbanisme de la Generalitat i que va ser la solució acordada per poder garantir que l'ampliació del CAP es feia a la Capella de la Misericòrdia. "Estem convençuts que el procés urbanístic és correcte", defensen fonts municipals. El Macba, que l'abril de l'any passat va presentar amb honor el projecte guanyador per fer aquesta ampliació (el de l’estudi de Sabadell Harquitectes i els suïssos Christ & Gantenbein), declina fer valoracions. El que sí que han explicat els veïns és que tenen prevista una trobada amb la directora i el gerent del museu per abordar la situació.

Així serà el nou edifici del Macba, annex al Convent dels Àngels

Segons la previsió inicial, les obres del nou edifici haurien d'estar acabades a finals de l'any que ve. El projecte guanyador ho planteja com una "prolongació" del Convent dels Àngels i permet al Macba guanyar prop de 3.000 metres quadrats de superfície. Preveu, també, que la capella de la Mare de Déu dels Àngels, al carrer d’Elisabets, es converteixi en l'entrada principal del museu, com la Sala de les Turbines de la Tate Modern. Un dels aspectes que fa créixer el malestar veïnal és que el calendari d'obres per al nou Macba avanci abans que el del nou CAP, que, segons l'últim anunci, havien d'haver començat a finals d'aquest 2022.

stats