Política municipal

No promocionar espais saturats: els deures de Barcelona davant la temporada turística

El ple es compromet a intentar regular grups per descongestionar Ciutat Vella i l'Eixample

3 min
Turistes a la Rambla de Barcelona

BarcelonaEl debat sobre model turístic bull a Barcelona des que la Setmana Santa va tornar a portar-hi les imatges de les places del Gòtic saturades, les riuades de grups organitzats i el so de les radioguies aquí i allà. I, esclar, aquest divendres s'ha fet un lloc al plenari. Ho ha fet de la mà d'ERC, que demanava concretar ja un pla d'estiu i treure del calaix promeses pendents com la de poder limitar a 15 persones els grups organitzats o reorientar la promoció d'atractius per no dedicar ni un euro a portar més turistes als punts ja saturats i destinar-ne més a promoure rutes per zones no massificades. El debat amenaçava amb fer evidents, una vegada més, les diferències de criteri entre socialistes i comuns pel que fa al model turístic, però avui no hi ha hagut fissures: el govern ha intervingut amb una única veu, la del socialista Jaume Collboni, que tot i mantenir un discurs molt crític amb les demandes dels republicans les ha acabat votant a favor.

"No podem acceptar el retorn al creixement il·limitat que alguns pregonen ni deixar que s'imposi la il·lusió de decreixement sense donar cap alternativa que altres van predicant", ha etzibat Ernest Maragall en nom d'ERC. I Collboni, com ja va fer en la roda de premsa de balanç de l'arrencada turística, ha defensat que fa anys que la ciutat treballa per "governar el turisme", ha tret pit per reconeixements com el del Telegraph, que aquesta setmana ha reconegut la capital catalana com la millor ciutat del món per visitar, i ha acusat Maragall de situar-se al límit de la turismofòbia: "Vagi amb compte de no caure en un discurs turismofòbic". El primer tinent d'alcaldia ha acusat els republicans de semblar poc contents amb fites com la plena ocupació de les places hoteleres o la recuperació del pols al centre de la ciutat.

No hi ha hagut rèplica oficial per part dels comuns, però sí entre bambolines per part del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que des de Setmana Santa que està defensant de forma oberta que Barcelona necessita un decreixement turístic perquè, encara que es vulgui enviar els visitants a la perifèria, tard o d'hora tots acaben visitant el Gòtic. Rabassa ja va avançar ahir que treballen de bracet amb les associacions de guies turístics i la regidoria de Turisme en un pla d'actuació i que volen implantar ja aquest estiu mesures de xoc per evitar la saturació d'espais com la petita plaça de Sant Felip Neri.

Avui ha concretat que els serveis jurídic del consistori ja s'han posat a treballar en diferents línies: la primera és buscar "l'escletxa" per veure com s'ho pot fer l'Ajuntament per imposar un topall als grups turístics organitzats. El ple ja va aprovar una limitació de 15 més el guia i l'obligació de fer servir radioguies, però la competència en aquest camp recau en la Generalitat, si no es modifica el decret 43/2020 sobre l'activitat de guia de turisme. I, a més, també es vol buscar la manera de ser restrictius amb els free tours, que són aquells que s'improvisen a les places i no cobren una entrada, sinó propines, i que ara es troben en un buit legal.

Control de places i carrers

L'altra línia que es vol explotar és la de poder limitar d'alguna manera l'excés en espais ja saturats. A Ciutat Vella ara es tanca amb cintes la plaça Sant Felip Neri per a l'estona de pati de l'escola que hi ha a la plaça, però no s'aplica cap mesura similar en altres espais ni tampoc en aquesta mateixa plaça fora de l'estona del pati.

La proposta d'ERC que avui ha rebut la llum verda del ple inclou, a banda de desencallar la limitació a 15 dels grups i la promoció d'atractius no saturats, estudiar la possibilitat que aquests grups paguin una taxa per l'ocupació que fan de l'espai públic –com la que peguen les terrasses– i treballar per implicar els operadors turístics en les estratègies de convivència entre visitants i turistes.

stats