Barcelona

Una onada de robatoris assetja els comerços del Raval

Denuncien una setantena de saquejos en botigues en els darrers tres mesos

3 min
Ambient al carrer Joaquín Costa del Raval.

Barcelona“Estan robant en tots els comerços del carrer. És desesperant anar-te’n a dormir pensant que potser aquesta nit et toca a tu”. Qui parla és un dels molts comerciants del carrer Joaquín Costa del barri del Raval de Barcelona que ha hagut de veure com li entraven al local a robar en els últims tres mesos. “Havíem patit altres onades de robatoris, però cap de tan llarga”, explica a l’ARA el gerent de l’Eix Comercial del Raval, Jordi Bordas. Al grup de Whatsapp que comparteixen molts d’aquests comerciants, des de principis d'any, cada pocs dies algú anuncia que li han entrat a robar. Fonts dels Mossos d’Esquadra confirmen que hi ha hagut un repunt dels robatoris en aquesta zona. Des de principis d’any i fins al març, entre denúncies realitzades pels propietaris dels establiments i incidents per acció policial, tenien registrades 50 incidències.

En molts dels casos, les càmeres de vigilància retraten una escena similar. Dos homes amb la cara tapada que de matinada agafen alguna tapa del clavegueram o algun altre objecte contundent per trencar la porta del local, accedir-hi i robar el primer que troben. No són gaire sofisticats. “Es van endur els quatre duros que hi havia al fons de la caixa però, en canvi, van passar de llarg dels iPads i d’altres objectes de valor”, explica Frederic Quintanilla, que també forma part de l’Eix Comercial. Pere Pina, del bar Almirall i veí del barri des de sempre, ho corrobora. El restaurador critica que des de l’administració no s’estigui sent capaç de frenar aquests robatoris reiterats. 

La zona zero d’aquests atracaments és als voltants del carrer Joaquín Costa, però va més enllà. També al carrer Tallers n’estan patint. I a la Ronda Sant Pau, a la frontera amb l’Eixample, on diverses botigues han hagut de canviar els vidres durant l’últim mes i on, tal com va explicar aquest diari, no fa gaire van detenir en una mateixa nit quatre lladres multireincidents que havien entrat en un restaurant, una escola i un bloc de pisos.

Davant d’aquest increment dels fets delictius, fonts de l’Ajuntament expliquen que els Mossos i la Guàrdia Urbana han elaborat un pla específic contra aquesta problemàtica que, bàsicament, consisteix en un augment del patrullatge nocturn en aquestes zones. El nou pla se suma al dispositiu específic per al Raval que la Guàrdia Urbana va posar en marxa a finals del 2022 davant l’augment de la presència de droga al carrer i que encara ara es manté. Un dispositiu que incloïa la presència d’un 20% més d’agents en el barri. Els comerciants admeten l’esforç policial, però consideren que augmentar el patrullatge no acaba amb els problemes en aquesta zona del Raval, que ells atribueixen a la presència de diversos narcopisos als carrers Joaquín Costa, Peu de la Creu i Ferlandina. “Entren als comerços, roben quatre coses i ho porten als narcopisos a veure què els donen a canvi”, reflexiona un dels afectats. Els Mossos, però, ho desvinculen i ho atribueixen a “la multireincidència típica” que fa molt temps que pateix Ciutat Vella.

La penalització de l’assegurança

Més enllà de témer que la sensació d’inseguretat pugui dissuadir els clients, els comerciants lamenten els maldecaps econòmics que els suposa cada robatori. “Per robar una misèria em destrossen la porta”, lamenta Quintanilla, que explica que en alguns casos hi ha comerciants que no denuncien perquè fer-ho els surt més car. “L’assegurança els penalitza quan toca renovar la pòlissa, i en comparació, els surt més a compte pagar directament ells la porta nova”, sosté.

stats