Mobilitat

Prohibits els bicitaxis a la Sagrada Família, l'Eixample, el Paral·lel, el Park Güell i el Camp Nou durant mig any

L'Ajuntament pretén millorar la convivència a l'espai públic però demana més contundència a la Generalitat

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Una parella de turistes utilitzant un bicitaxi a Ciutat Vella aquest estiu.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un decret per prohibir durant els mesos de més activitat turística la circulació de bicitaxis a les zones de Sagrada Família, al Quadrat d'Or de l'Eixample (als voltants del passeig de Gràcia), a l'avinguda Paral·lel, al Park Güell i al Camp Nou. Cal recordar que ja hi ha vigent una restricció per a aquests vehicles i els de mobilitat personal d'ús comercial –sobretot, patinets elèctrics– als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí durant l'estiu. L'objectiu és evitar que ocupin l'espai públic i compliquin la vida diària dels veïns. El decret entrarà en vigor un cop s'aprovi definitivament.

Si es materialitza, voldrà dir que durant sis mesos aquest tipus de vehicle no podrà circular lliurement per la ciutat. Segons la regidora de Mobilitat, Laia Bonet, “els bicitaxis no responen al model de mobilitat ni al model turístic que volem per a la ciutat: generen molèsties de circulació i problemes de seguretat, i fan competència deslleial al taxi”. L'Ajuntament assegura que l'impacte del creixement de l'activitat econòmica i del turisme cada vegada afecta més espais de la ciutat. Això es tradueix en més bicitaxis, també coneguts com a rickshaws o trixis, presents en més districtes i zones emblemàtiques.

L'Ajuntament ha decidit impulsar aquestes restriccions precisament per assegurar la seguretat i la convivència i vetllar per una bona distribució de l'espai públic entre vianants, bicicletes, patinets i bicitaxis. Ara bé, la competència final en matèria de transport de passatgers recau sobre la Generalitat i, per això, fa mesos que el ple de Barcelona demana al Govern que prengui mesures al respecte. “Des de l’Ajuntament de Barcelona estem utilitzant tots els instruments que tenim al nostre abast per garantir la seguretat a l’espai públic, però insistim que cal que la Generalitat faci la seva feina i prohibeixi aquesta activitat”, ha afirmat Bonet. Actualment hi ha converses en curs perquè el Govern reguli aquest tipus d’activitat econòmica.

No hi ha una dada clara de la quantitat de bicitaxis que circulen per la ciutat, atès que només hi ha una ordenança municipal que permet registrar aquests vehicles. És a dir, serveix únicament per identificar-los, però no és un títol habilitant per poder exercir l'activitat ni és un registre obligatori. Actualment hi ha 433 bicitaxis actius registrats.

stats