Barcelona

El PSC suma Barcelona pel Canvi a l'acord dels pressupostos

El ple aprova els comptes del 2022 amb l'abstenció pactada d'ERC i el suport del grup de Parera

4 min
La regidora Eva Parera, al fons, durant una intervenció al ple de Jaume Collboni

BarcelonaEl resultat estava pactat des de fa setmanes: el ple d'aquest divendres rubricaria els pressupostos de Barcelona del 2022, que s'eleven a una xifra rècord de 3.406 milions d'euros. I no hi ha hagut sorpreses, en això. Però quedaven per definir incògnites, com quin discurs mantindria el grup d'ERC, que es va veure obligat a abstenir-se en la votació per desbloquejar l'acord dels pressupostos de la Generalitat. O saber si el govern municipal podria sumar algun grup a l'acord de pressupostos.

I aquí han valgut els esforços del PSC, que ha negociat fins a l'últim moment el suport als comptes de Barcelona pel Canvi, el grup que capitanejava Manuel Valls i que ara, amb Eva Parera al capdavant, es presenta com a Valents per fer el salt a altres municipis. Hi han votat a favor els seus dos regidors i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, que en la pràctica forma part de la mateixa formació. I això ha convertit en irrellevant l'abstenció forçada d'ERC.

El grup de Parera ja ha anunciat moments abans del ple que votaria a favor dels pressupostos, sobretot, per dos motius: el primer, celebrar que amb això restava protagonisme a ERC en la governabilitat –emulant, a escala molt menor, la jugada que va servir per investir Colau d'alcaldessa–; i el segon, apuntar-se a elogiar avenços en matèria de seguretat, com la dotació per fer créixer el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana –fins a 3.500, el 2023– o l'objectiu de tenir una comissaria nocturna per districte.

Parera ha defensat que només ells i el PSC han mantingut l'actitud "responsable" de continuar negociant tot i tenir la garantia que els pressupostos s'aprovarien. "A ERC i als comuns els he de dir que Barcelona val molt més que un intercanvi de cromos a la Generalitat", ha dit, i ha carregat també contra el veto de la resta de grups de l'oposició a la proposta: "La política del no no aporta res". Unes paraules que ha celebrat el PSC i que el regidor de Pressupost, Jordi Martí (BComú), s'ha encarregat de reblar assegurant que el pressupost que s'aprova "té molt més d'ERC que de Barcelona pel Canvi".

El grup de Parera, de fet, ja va evitar que la proposta de pressupostos del govern caigués en sac foradat quan ERC va votar en contra de la seva tramitació en comissió, com els ha agraït avui el socialista Jaume Collboni, que ha apuntat que això va permetre la "rectificació sobre la marxa" d'ERC. Llavors els comuns van accelerar la pressió per aconseguir el suport dels republicans –i evitar repetir la foto de la investidura– i la jugada va acabar fructificant a través del pacte pressupostari coordinat a la Generalitat i l'Ajuntament. Però el cap de files dels republicans, Ernest Maragall, va deixar clar que aquests no serien els pressupostos d'ERC i que no entrarien a negociar cap de les partides.

"El pacte estava escrit"

"El pacte està escrit i vigent des de fa mesos", ha assegurat avui Maragall en la seva intervenció en referència a l'entesa amb el grup de Parera. El republicà ha considerat que és una "bona notícia" que Barcelona i Catalunya tinguin uns pressupostos aprovats, que és el que ha defensat el regidor dels comuns Jordi Martí en la seva intervenció, però ha afegit que el que no és tan bona notícia és que sigui "qualsevol" pressupost: "Gastar molt no vol dir ser d'esquerres".

La setmana passada el govern va comparèixer en roda de premsa per explicar a què destinaria les partides que havia deixat sense definir per permetre la negociació amb els grups de l'oposició. No hi havia cap pacte tancat però s'havien atès reivindicacions dels diferents partits, i especialment d'ERC, segons van emfatitzar els comuns. Per exemple, es va desencallar la reforma de la Rambla i es va garantint la rehabilitació de l'hivernacle de la Ciutadella. Esperaven amb això poder sumar algun suport més a la proposta. I el PSC s'ha encarregat que Barcelona pel Canvi sigui a l'acord.

La resta de grups de l'oposició han mantingut el seu no a la proposta. Des de JxCat, Elsa Artadi ha retret que els comptes incloguin "obsessions dogmàtiques" dels comuns, com la gran superilla, i que mantinguin "el titular i la foto" com a gran preocupació. També ha considerat que no s'aproven amb "un xec en blanc" d'ERC i sí amb el suport de qui ja va permetre la investidura de Colau.

Cs ha assegurat que el govern no ha tingut voluntat real de negociar res amb ells i que no se'ls han acceptat propostes d'inversió com el cobriment de la ronda de Dalt. "El que és expansiu no són els pressupostos sinó les seves prioritats ideològiques", ha defensat la líder del grup, Luz Guilarte, a qui Collboni ha acusat d"'autoaïllar-se" i de ser l'únic grup que no ha tancat cap acord amb el govern. El PP també ha criticat la "nul·la voluntat" de negociar del govern, que ha dit que pràcticament no ha acceptat cap de les seves al·legacions.

Consolidació de les terrasses i 'no' a les habitacions turístiques

L'últim ple de l'any també ha aprovat les ordenances fiscals del 2022, que han inclòs a l'últim moment la bonificació del 75% en la taxa de terrasses. Un punt que demanaven tots els grups menys ERC, però que no ha impedit que els republicans repetissin l'abstenció i permetessin que s'aprovin. Barcelona pel Canvi també s'ha abstingut i la resta de formacions hi han votat en contra. El ple també ha aprovat de forma definitiva els canvis necessaris a l'ordenança per poder consolidar les terrasses guanyades en pandèmia. S'ha tramitat amb els vots del govern i Barcelona pel canvi, el rebuig frontal d'ERC i l'abstenció de la resta de formacions.

L'Ajuntament també ha donat llum verda a la modificació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que inclou noves restriccions als apartaments turístics i prohibeix el lloguer d'habitacions per períodes inferiors al mes amb molt poques excepcions. Aquest últim punt divideix socialistes i comuns i el compromís pactat és donar forma a una nova ordenança que ho reguli, que segons el PSC s'intentarà tenir enllestida ja aquest mandat i modificarà el text aprovat avui.

stats