Barcelona

El regidor de Turisme de Barcelona anima els hotels a apujar preus per captar visitants de "qualitat"

El gremi defensa que la pandèmia ha ensenyat que ser més barats atrau turistes de "nivell inferior"

3 min
El turisme arriba amb comptagotes, insuficient pels hotels i comerços de Barcelona

BarcelonaEn plena recuperació del ritme de visitants, el model turístic s'ha instal·lat aquests dies al centre del debat polític a Barcelona, amb l'alcaldessa demanant fixar límits als creuers i buscar mesures contra la massificació del centre. El regidor de Turisme de la ciutat, el socialista Xavier Marcé, s'ha pronunciat avui en una línia diferent i ha defensat atraure un turista de més "qualitat", i com a pas clau en aquest camí proposa que els hotels de la ciutat apugin les tarifes. Una proposta que el president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos, ha aplaudit després de remarcar que, durant els dos anys de pandèmia i amb l'intent de seduir més visitants nacionals, els hotels han tendit a reduir tarifes i això s'ha traduït ràpidament –ha dit– en l'arribada de visitants de "nivell inferior". Clos ha remarcat, en aquest sentit, que ara que la situació comença a normalitzar-se i els preus remunten, està "desapareixent" molta de la gent que ha considerat que no és el públic que vol la ciutat.

El regidor de Turisme ha volgut puntualitzar que la distinció entre un visitant i un altre no es fa estrictament en funció dels diners que gasten a la ciutat, sinó escollint aquell turista que "sap el que ve a buscar a Barcelona" i ha dit que sol coincidir que és el que està "disposat" a deixar-hi més diners. "No hem de competir per preu, sinó per qualitat", ha defensat, i ha afegit que per als interessos de la ciutat no és positiu que els hotels entrin en una "subhasta" per abaixar preus i portar visitants sense cap tipus de filtre.

El preu mitjà d'una habitació d'hotel a Barcelona es va situar ja a l'abril en els 150 euros, 13,4 euros més del que es pagava el mateix mes abans de la pandèmia i aquest és un dels indicadors que demostra que la campanya d'estiu pot arribar a xifres fins i tot més altes que abans de la pandèmia. El filtre del preu per seleccionar el tipus de visitant que arriba a la ciutat queda clar, segons Clos, en exemples com el de Venècia, que té hotels molts més cars a la zona dels canals que a Mestre, una localitat del mateix municipi. "El tipus de gent que va a la Venècia dels canals té un nivell diferent i està disposada a pagar fins a 400 eros per una habitació d'hotel", ha elogiat.

Sense topall de creuers

El regidor de Turisme també s'ha referit a la proposta de Colau de fixar un límit diari per als creuers seguint el model que ja s'aplica a Palma, on se'n permeten un màxim de tres diaris, i ha considerat que és una mesura innecessària perquè la ciutat ja limita aquesta activitat fent l'aposta per ser port base i reduir el nombre de vaixells que només hi fan escala unes hores. D'aquests últims ha remarcat que un terç dels viatgers que transporten ni baixen del vaixell, un terç tenen alguna excursió contractada i un terç són els que baixen caminant i solen concentrar-se al voltant de la Rambla. Ha reiterat que s'estan acordant mesures amb el Port per evitar que aquests visitants s'acumulin al centre de la ciutat, com ara que els autocars no els deixin a la part baixa de la Rambla, i que, si es té en compte només la xifra de creuers de trànsit, aquest any n'hi haurà una mitjana de 0,6 al dia i, per tant, veu innecessari el topall proposat.

Bones previsions per a l’estiu

Les previsions del sector hoteler per a aquest estiu són positives i s'espera que durant els mesos de juliol i agost s'arribi a una ocupació del 85% si no hi ha "situacions estranyes". La recuperació del sector turístic ja va quedar clara durant la Setmana Santa i, aquests dies, amb el Primavera Sound en marxa, la previsió és fer ple. Ja només hi ha un 2% o un 3% d'hotels tancats i, segons el president del gremi, són establiments que segurament ja no tornaran a obrir portes. Clos i Marcé han fet aquestes consideracions en la presentació de la desena edició de la Setmana de les Terrasses, que torna a la ciutat després de dos anys d'aturada, i ho fa amb xifres rècord: 56 hotels i més de 150 activitats entre el 10 i el 19 de juny.

stats