Barcelona
Societat Barcelona 02/12/2022

Retallada d'horari a bars i terrasses del Raval i el Gòtic

La mesura, que s'estrena aquest dissabte, s'aplicarà en els àmbits de les places George Orwell i dels Àngels

3 min
Joves al carrer davant d'alguns dels bars del carrer Joaquín Costa, al Raval

BarcelonaTres setmanes després que entrés en vigor la mesura que obliga els súpers i els establiments de menjar per emportar-se a tancar a les deu de la nit en alguns punts dels barris del Raval i el Gòtic, Barcelona ja ho té tot a punt per retallar l'horari a bars i terrasses en els mateixos àmbits. Després que s'hagin respost totes les al·legacions presentades pels afectats, el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona ja publica avui l'aprovació definitiva de les mesures que afecten els horaris de la restauració i busca mitigar els problemes de soroll. Les noves normes s'aplicaran en els mateixos àmbits que les del comerç alimentari: la zona del carrer Joaquín Costa i les places dels Àngels i Emili Vendrell, al Raval; i la del carrer Escudellers i la plaça George Orwell, al Gòtic, que són dos dels punts que l'Ajuntament va situar com a més calents pels valors de decibels que marcaven els sonòmetres, sobretot de nit.

Per això, ja a l'estiu, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va anunciar els plans per fer-hi tancar les terrasses a les onze de la nit cada dia (sense fer diferències entre laborables i caps de setmana) i per fer que tots els restaurants i bars musicals tanquin a les dues de la matinada, una hora abans que ara. Aquests canvis, que entraran en vigor aquest dissabte, s'han de sumar al tancament a les deu de la nit de les botigues d'alimentació, que ja s'està aplicant.

Pel que fa a terrasses, el nou paquet de mesures afecta vuit locals del Gòtic (tres al carrer Escudellers, un a la plaça George Orwell i quatre al carrer de n'Arai) i cinc al Raval (tres al carrer Ferlandina, un a la plaça dels Àngels i un més a la plaça Emili Vendrell). Pel que fa als bars, s'obliga a tancar a les dues de la matinada 29 locals de la zona del carrer Escudellers i entorns i 26 de l'àmbit del carrer Joaquín Costa.

Ciutat Vella també preveu desplegar mesures antisoroll d'aquest tipus en dues zones més que també es consideren acústicament tensionades: els carrers Allada-Vermell, a Sant Pere i Santa Caterina, i Almirall Churruca, a la Barceloneta. S'hi actuarà en una línia similar. Però es va acordar que Joaquín Costa i Escudellers serien els que tindrien les mesures d'aplicació més immediata perquè era en aquests dos punts on els mapes de soroll que va fer l'Ajuntament es pintaven de vermell de manera més habitual: els punts més crítics. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja ha donat per fet avui que hi haurà més punts del districte on també es reduiran horaris per combatre el soroll. Exemples: el passeig del Born o l'avinguda Joan de Borbó. I ha defensat que ja s'estan desplegant equips de la Guàrdia Urbana a les zones amb limitacions per garantir que es compleixen els horaris i que no es dispara la presència de llauners.

En paral·lel a les retallades horàries a comerços i restauració, l'Ajuntament també va aprovar, fa tres setmanes, ampliar la franja horària en què estan prohibits els skates a la plaça del Macba: si abans era des de les deu de la nit fins a les set del matí, ara s'allargarà l'horari sense patinadors fins a les nou del matí.

Tant els locals de restauració afectats com les botigues alimentàries i locals de take away afectats, que van presentar al·legacions a les mesures de retallada horària (totes ja desestimades), ja preparen la via judicial per oposar-se als canvis. Consideren que els deixen en situació de desigualtat respecte a la competència en carrers veïns on no s'ha aplicat cap retallada. El Gremi de Restauradors ja ha anunciat que abans que acabi l'any interposarà els primers sis recursos contenciosos administratius contra la restricció horària a les terrasses d’Enric Granados, Jardins de la Mediterrània (Sants-Montjuïc) i de les places Vila de Gràcia, Sol, Diamant i Revolució, que són les que ja eren vigents fins ara.

L'objectiu de les mesures, segons l'Ajuntament, és aconseguir que els veïns i veïnes puguin "dormir més i millor". Cal tenir present que al carrer Joaquín Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell, que és on ara es desplega el pla, hi viuen aproximadament uns 8.000 veïns, i a la plaça George Orwell i al carrer Escudellers, uns 4.500. I, com remarca Rabassa, fa "molts anys que no poden dormir".

stats