Barcelona
Societat Barcelona 08/11/2022

Una seixantena de súpers del Raval i el Gòtic, forçats a tancar de nit per mitigar el soroll

La mesura, que entra en vigor demà, afecta establiments dels carrers Joaquín Costa i Escudellers i el seu entorn

3 min
El carrer Joaquim Costa, al barri del Raval de Barcelona

BarcelonaEl carrer Joaquín Costa, al barri del Raval, i el carrer Escudellers, al Barri Gòtic, són dues de les zones de Barcelona que més van fer disparar els sonòmetres instal·lats per l'Ajuntament per radiografiar el problema del soroll nocturn. Juntament amb el carrer Pere IV, al conegut com a Triangle Golfo del Poblenou, formaven la tripleta infernal del soroll. I això va fer que passés directe a formar part del grup de les denominades zones tensionades acústicament en horari nocturn (ZATHN). També hi van entrar dos àmbits més del districte de Ciutat Vella: els carrers Allada-Vermell, a Sant Pere i Santa Caterina, i Almirall Churruca, a la Barceloneta. Però es va acordar que Joaquín Costa i Escudellers serien els que tindrien les mesures d'aplicació més immediata, enfocades a reduir l'horari de terrasses i bars i, també, de les botigues d'alimentació que funcionen durant la nit.

De moment, el que ja s'ha aprovat de manera definitiva, segons publica avui el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, és l'obligació que els establiments alimentaris situats a Joaquín Costa i Escudellers i els seus entorns més pròxims hagin d'abaixar la persiana entre les deu del vespre i les set del matí. Una mesura que es començarà a aplicar demà i que és molt similar a la que ja funciona al Triangle Golfo, on també s'obliga els súpers a tancar a les deu del vespre. "L'alta concentració d'activitats econòmiques provoca concentració de gent fins a altes hores de la matinada", va justificar el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, quan es van anunciar les restriccions. En aquell moment, a principis d'agost, es preveia que les mesures s'estarien aplicant ja al setembre, però el procés administratiu ha sigut molt més lent.

En l'àmbit de Ciutat Vella, el carrer on això tindrà més afectació és Joaquín Costa, on l'Ajuntament ja ha informat 35 establiments que queden afectats pel nou horari. N'hi ha vuit més d'afectats en carrers adjacents com Ferlandina, Paloma, Tigre, Guifré, Peu de la Creu o Carme. Al carrer Escudellers, hi ha 15 botigues alimentàries afectades i dues més en carrers adjacents com Nou de Sant Francesc i Nou de Zurbano. En total, són 60 negocis que hauran de deixar d'obrir en la franja nocturna. Segons els càlculs que va fer el govern municipal en el moment de presentar la mesura, podrien ser fins a 90, i el text que avui publica el BOPB deixa clar que la restricció afecta els establiments alimentaris de venda personalitzada o en règim d’autoservei que ja hi ha o els que s’obrin en un futur. El pla d'usos de Ciutat Vella, però, frena l'obertura de nous supermercats en llocs on ja n'hi ha una concentració elevada.

Pendents dels canvis a les terrasses

El que no s'ha publicat encara és la mesura que afecta els locals de restauració als àmbits del carrer Joaquín Costa i la plaça dels Àngels i del carrer d'Escudellers i la plaça de George Orwell, que es troba en fase d'al·legacions. Segons va anunciar el govern municipal a l'estiu, les activitats de restauració en aquestes zones de Ciutat Vella hauran d'avançar el tancament a les dues de la matinada mentre que les terrasses deixaran d'atendre clients a les onze de la nit durant tota la setmana. Les mesures que afecten les terrasses sí que s'apliquen ja en zones com el carrer Enric Granados de l'Eixample, que és on hi ha més locals afectats (82), i en quatre de les places de Gràcia: Vila, Diamant, Sol i Revolució. Molts restauradors ja han activat la via judicial per oposar-se a la retallada horària.

stats