Barcelona

Ciutat Vella frena l'obertura de supermercats i forns pel creixement "desmesurat"

L'Ajuntament endureix el pla d'usos del districte i també vetarà noves oficines de canvi de moneda per fer front al monocultiu turístic

2 min
El PSC demana fixar un límit per a l'obertura d'hotels a Ciutat Vella

BarcelonaNoves limitacions al districte de Ciutat Vella de Barcelona per intentar fer front als monocultius turístics. El govern municipal ha anunciat avui que endurirà les condicions recollides al pla d'usos del districte per frenar l'obertura de nous supermercats de més de 400 metres quadrats (fins ara es limitaven els més petits) en llocs on ja n'hi ha una concentració elevada, d'oficines de canvi de moneda i de forns de pa amb obrador, que és una llicència, aquesta última, que en els últims anys s'ha fet servir per obrir establiments de menjar per emportar.

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha remarcat que han detectat que aquestes activitats s'estan implementant de manera "desmesurada" i ha citat com a exemple la dotzena de súpers de més de 400 metres quadrats que han obert des que es va aprovar la regulació, el 2018, o el boom de forns que, a la pràctica, venen pizza o empanades per emportar. També es vol limitar l'obertura d'establiments alimentaris de venda al major que s'ha detectat que acaben funcionant com a comerços minoristes i fent competència a les petites botigues. Per això, el govern municipal ha considerat que és el moment de revisar les normes del joc: endurir aquests punts i, en paral·lel, fer més fàcil l'obertura d'espais culturals i esportius, que es considera que ara tenen una regulació massa exigent.

El que s'ha aprovat ara és una suspensió de llicències acotada a quatre mesos per poder introduir els canvis que s'acordin en el pla d'usos. Una mesura que, com ha remarcat el PSC, ha sigut clau per garantir el suport dels socialistes als canvis. "No podem posar bastons a les rodes sine die", ha defensat la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), que ha coincidit que han passat prou coses els últims anys per fer necessari canviar les normes del joc que regulen els establiments del centre de Barcelona.

La Rambla, al marge

El que no queda inclòs en aquesta nova regulació és la Rambla, que es considera una zona amb dinàmiques pròpies i ja es va deixar al marge del pla d'usos. Segons Rabassa, el que es busca amb la modificació és protegir el comerç local i fer front als monocultius turístics.

El pla d'usos del 2018 és el sisè dels que s'han aplicat a Ciutat Vella, que és la zona més veterana de la ciutat que té una regulació d'activitats d'aquest tipus. El pla actual inclou tot el districte menys la Rambla, i la modificació que ara es vol aprovar tindrà el mateix marc territorial. El primer pas ha sigut la publicació, aquest divendres, al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) de la suspensió de llicències. Una mesura que, a instàncies del PSC, s'allargarà un màxim de quatre mesos.

stats