Barcelona
Societat Barcelona 12/01/2023

Sofàs, mobles, runa i excrements: el carrer de la Sagrera que s'ha convertit en un abocador il·legal

L'Ajuntament assegura que hi ha hagut d'enviar equips especials de neteja diverses vegades en poques setmanes

3 min
La Baixada de la Sagrera de Barcelona és un carrer aïllat, entre les vies del tren i la resta del barri que alguns veïns fan servir des de fa un temps d'abocador il·legal

BarcelonaÉs un carrer curt i apartat, que fa un revolt, a tocar de les vies del tren i les obres de la Sagrera. A una banda, la més pròxima a les vies, hi ha una de les antigues estacions de transport de mercaderies de Barcelona, ara reconvertida en oficines d'Adif. A l'altra, un solar abandonat encerclat per una tàpia de totxanes i una zona d'estacionament de cotxes al descobert. No hi ha ni blocs de pisos ni tampoc comerços, sembla més aviat el carrer d'un polígon industrial. Però només cal caminar uns cinquanta metres endins del carrer, la Baixada de la Sagrera, per trobar-hi l'escenari que té alguns dels veïns indignats: una muntanya d'escombraries que ocupa tota la vorera i part de la calçada i que també s'escampa a través dels cotxes, gairebé fins al final del carrer. Hi ha un parell de sofàs trencats, cadires, mobles vells i trinxats de tota mena, runa i fins i tot roba i joguines trencades. També hi ha excrements.

Tal com ha pogut comprovar aquest diari, la brutícia no s'hi acumula per una falta de brigades de neteja. "Passo per aquí un dia sí i un dia no; forma part de la meva ruta, fa un any que faig aquesta zona", explica a l'ARA un escombriaire que aquest dimarts intentava arreplegar tot allò que li cabia al cabàs amb l'escombra. "Tot just acabo de parlar amb l'encarregat, per demanar que tornin a portar una brigada especial per netejar-ho bé perquè torna a estar ple de merda", lamenta. No és la primera vegada que ho fa. "Hi ha gent que ve fins aquí i descarrega camions i furgonetes de brossa sencers", assegura. "Cada poc temps, quan s'hi acumulen moltes deixalles, truquem perquè vingui un camió gran a treure-ho tot", explica el treballador municipal.

Dit i fet, uns 50 minuts més tard apareixen uns agents cívics i un tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament. Planifiquen com retirar els cotxes i l'actuació que hi faran per deixar-ho net. "No és fàcil. Primer la Guàrdia Urbana haurà de senyalitzar i avisar que no s'hi pot aparcar i uns dies després podrem venir a netejar-ho: traurem tota la brutícia que hi ha als marges i, amb una grua, retirarem la muntanya de brossa", detalla el tècnic.

Alguns veïns de la zona lamenten l'estat del carrer i d'altres ni tan sols coneixien la problemàtica
Els abocaments il·legals fan que s'hi acumulin matalassos, mobles, sofàs, caixes i altres deixalles constantment

L'origen: un problema d'incivisme veïnal

Els veïns de la zona viuen la situació entre la indignació i la indiferència. "Ni me n'havia adonat. Per aquest tros de carrer la veritat no hi passa gairebé mai ningú perquè no hi ha res", reconeix una dona que carrega bosses del supermercat. Però als usuaris del pàrquing no els passa desapercebut. "De vegades hi ha tanta brutícia que no s'hi pot ni aparcar", diu un conductor que hi ha deixat el cotxe. Alguns veïns ho han denunciat a les xarxes socials i d'altres ho atribueixen a les persones que malviuen al solar abandonat i que es dediquen a la ferralla, però una patrulla de la Guàrdia Urbana -que fa sovint rondes en aquesta zona- els corregeixen: "No són pas ells; en aquest tram de carrer hi ha un problema d'incivisme de veïns que hi fan abocaments il·legals de residus periòdicament", assegura a l'ARA una agent. El tècnic de residus de l'Ajuntament ho corrobora. "De fet, les persones que són al solar amb la ferralla de vegades ens avisen quan hi ha massa deixalles; hi tenim bona relació i ells intenten mantenir-ho net".

L'Ajuntament també confirma que el problema existeix des de fa temps i que tenen comprovat que "es tracta d'una zona on hi ha hagut abocament il·legal de residus". Per sancionar aquesta activitat, cal enxampar els infractors en el moment que fan l'abocament. Fonts municipals asseguren que els equips de neteja ja hi han actuat "en més d'una ocasió durant les últimes setmanes" i remarquen la dificultat i la despesa de recursos que suposa cada vegada fer retirar els vehicles de l'aparcament i fer-hi arribar la maquinària pertinent, com ara grues. Segons els treballadors municipals sobre el terreny, aquests abocaments s'estarien fent per evitar el cost d'anar a l'abocador legal: "És un carrer poc transitat, enmig d'unes obres i que queda amagat a la vista de la gent: l'espai perfecte perquè no et vegin, sobretot de nit".

stats