Barcelona
Societat Barcelona 21/04/2023

El solar més desitjat de l'Eixample

Els Bombers reclamen el parc que se'ls va prometre davant del Clínic i l'espai també podria ser una solució per a l'Escola Entença

3 min
Solar del carrer Provença davant de l´Hospital Clinic on hi havia el parc de Bombers de l'Eixample

BarcelonaFa exactament deu anys que els Bombers de Barcelona haurien de tenir construït el parc de l'Eixample al mateix emplaçament que havia ocupat abans: un espai del carrer Provença just davant de l'Hospital Clínic. El parc històric, obert el 1932, es va enderrocar a principis del 2010 amb la idea que els Bombers hi podrien tornar quan el Clínic construís aquí la seva ampliació i assumís, també, la construcció del nou parc de bombers redimensionat... I tot això, que s'havia de traduir en un nou edifici de set plantes i quatre més de subterrànies, estaria enllestit l'estiu del 2013. Però les coses van començar a anar mal dades aviat. I ja en plena crisi econòmica, el pla va quedar aturat.

Ara l'acord per fer créixer el Clínic a les pistes esportives de la Universitat de Barcelona (UB), segellat al gener, allibera definitivament el solar del carrer Provença d'aquest ús. Però els Bombers recorden que fa tretze anys que esperen poder tornar al seu emplaçament i que, mentrestant, s'estan en un parc construït en mòduls prefabricats al Parc Joan Miró, que havia de ser provisional i que a més una sentència va declarar il·legal perquè s'aixeca sobre zona verda. Aquest dissabte han convocat una botifarrada reivindicativa al solar per exigir concrecions.

"Ara ja hi ha una ubicació definitiva per al Clínic i tot s'hauria d'accelerar", reclama Francesc Cuevas, de l'agrupació de CCOO dels Bombers. Lamenta que el parc actual, el del Joan Miró, a banda de ser en instal·lacions provisionals té un emplaçament menys cèntric, cosa que fa augmentar els temps de desplaçament per arribar a determinats indrets del districte.

La part del solar del carrer Provença que s'ha urbanitzat de forma provisional

Qui també mira cap al solar del carrer Provença amb una barreja d'esperança i de desesperació és l'Associació de Famílies d'Infants (AFI) de l'Escola Entença, perquè l'espai podria erigir-se com l'emplaçament definitiu que el centre fa tants anys que reclama. L'escola va començar a funcionar el curs 2016-2017 en uns mòduls provisionals a l'Escola Industrial i amb el compromís de traslladar-se, després, en un espai definitiu a l'antiga presó Model. Però el curs següent es va instal·lar un altre centre, també en mòduls, a la Model (l'Escola Xirinacs). I es van començar a plantejar diferents emplaçaments per a l'Escola Entença. I tots es van anar descartant. Ara, demanen certeses que l'edifici definitiu se situarà en aquest espai. I, de moment, la carambola no avança.

Pendents de concrecions

El que sí que es va recollir en l'acord entre administracions per triar la Diagonal com la millor opció per al futur Campus Clínic és que al solar de la polèmica s'hi preveiessin equipaments per donar resposta a les necessitats de la zona. S'establia que l'espai podria acollir usos educatius (pensant en l'Escola Entença), de Bombers (pensant en el nou parc), sanitaris i zones verdes per esponjar el districte. I ara, segons fonts municipals, s'està pendent de començar les reunions entre les diferents institucions per veure com fer compatibles els diferents usos en el que és ja el solar més desitjat de l'Eixample. L'Ajuntament, asseguren, va blindar que aquest espai tingués usos pensats per al barri i ara s'han de fer les reunions tècniques per veure com s'encaixa tot. I els acords entre administracions difícilment arribaran a les portes de les eleccions.

El solar continua sent de titularitat del Clínic. Ho és des que el 2006 es va fer una permuta que permetia a l'Ajuntament quedar-se amb l'espai de les Germanetes dels Pobres, al carrer Consell de Cent, on ja hi ha fet equipaments i zona verda, i al Clínic el solar del carrer Provença. Un 95,8% d'aquest solar quedava en mans de l'hospital i la resta continuava sent del consistori. I el Clínic es comprometia, també, a construir-hi el nou parc de Bombers.

stats