Barcelona
Societat Barcelona 31/01/2024

El trasllat del Clínic revifa l'esperança de l'escola 'nòmada' de Barcelona

Després de vuit anys de peregrinació, l'Escola Entença confia a instal·lar-se en un solar compartit amb els Bombers

3 min
El solar, que va ocupar la caserna de bombers, fotografiat avui mateix al cap vespre

BarcelonaNo només l'Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona esperaven amb candeletes la signatura del conveni que solemnitza l'aposta institucional per traslladar el futur hospital a l'avinguda Diagonal. Una petita escola de la capital també feia molt de temps que anhelava l'oficialització d'un trasllat que, de retruc, pot posar fi a la situació de provisionalitat que arrossega des del naixement. Es tracta de l'Escola Entença, també coneguda com l'escola nomada perquè vuit anys després d'obrir portes encara no sap quina serà el seu emplaçament definitiu.

La connexió entre el Clínic i aquest col·legi ara instal·lat en uns mòduls a l'antiga presó Model pot semblar estranya, però té una explicació: el solar que el Clínic té al carrer Provença –entre el mateix hospital i el Mercat del Ninot– que des del 2010 està buit i que ara molts veuen com la terra promesa per a l'Escola Entença. L'emplaçament definitiu per als alumnes després de més de vuit anys de provisionalitat.

El solar del carrer Provença just davant de l’Hospital Clínic.

El solar és de titularitat de l'hospital des que el 2006 es va fer una permuta que permetia a l'Ajuntament quedar-se l'espai de les Germanetes dels Pobres, al carrer Consell de Cent, on ja hi ha fet equipaments i una zona verda, i al Clínic el solar del carrer Provença. L'acord es va fer amb la idea que l'ampliació de l'hospital es podria fer en aquests terrenys de l'Eixample, una opció que finalment es va acabar descartant perquè l'espai era massa petit per a les necessitats del nou campus.

Des d'aleshores el solar va quedar en standby. L'Ajuntament el veia com una via per acollir l'escola –i també el parc de Bombers de Barcelona–, però abans necessitava desbloquejar el compromís per traslladar el Clínic a la Diagonal. Ho va verbalitzar en l'última audiència pública del districte de l'Eixample el regidor Jordi Valls que, davant la pressió de l'Associació de Famílies d'Infants (AFI) de l'Escola Entença, va apuntar que mentre el Clínic no tingués garanties del trasllat, era normal que no es desprengués del solar. Des de dilluns, aquestes garanties ja existeixen. "Les excuses que hi havia ja no hi són", subratlla Teresa Mercader, membre de l'AFI d'Entença, que confia que ara els tràmits s'acceleraran.

Els Bombers de Barcelona, també pendents

Fonts de l'Ajuntament apunten que encara no hi ha novetats sobre el solar. Subratllen, tanmateix, que quan fa un any hi va haver el primer acord institucional per portar el Clínic a la Diagonal es va acordar també que al solar de Provença s'hi preveiessin equipaments sanitaris, d’educació o dels Bombers de Barcelona. Per això, apunten que ara s'entra en la fase de "treballar tècnicament" les concrecions i la compatibilitat d'usos per al solar.

Si finalment l'Ajuntament recupera la titularitat de l'espai i en destina una part a fer-hi l'Escola Entença, es posarà fi a la peregrinació d'un centre que des del naixement el curs 2016-2017 no ha parat de donar tombs. Tant pel que fa a l'emplaçament físic –va començar en uns barracons a l'Escola Industrial abans d'anar a parar a l'espai actual a la Model– com a la possible destinació final. Abans del solar de Provença, es van estudiar espais a la confluència dels carrers Londres i Villarroel i també uns terrenys de l'Ajuntament situats a la mateixa Escola Industrial.

L’Escola Entença quan era en uns barracons a l'Escola Industrial

Qui també està molt pendent del futur del solar són els Bombers de Barcelona. Allà, de fet, hi va haver el parc de bombers de l'Eixample entre el 1932 i el 2010, quan es va enderrocar. La idea aleshores era que quan el Clínic construís aquí l'ampliació, l'hospital assumís també la construcció del nou parc de bombers redimensionat. Descartada l'ampliació en aquest solar, el projecte va quedar també aturat. Ara confien que, si l'Ajuntament recupera la titularitat del terreny, puguin tornar finalment a casa.

stats