Barcelona

Ultimàtum de l'Ajuntament de Barcelona als antics ocellaires de la Rambla: han d'entregar ja les claus de les parades

Els paradistes diuen que no tancaran fins que hi hagi una ordre judicial

Martina Castells
2 min
Una dona davant d’una de les parades dels antics ocellaires de la Rambla.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha enviat un ultimàtum als antics ocellaires de la Rambla: han d'entregar les claus i tancar els negocis. El 26 de juny el consistori va enviar una diligència d'execució que donava deu dies als paradistes per retornar les claus de les botigues a l'Institut Municipal de Mercats; un temps que s'esgotarà aquest dijous al matí. Els afectats han declarat que no tenen intenció d'entregar les claus, ja que no existeix cap ordre judicial que els obligui a fer-ho. “Nosaltres demà obrim i dijous també”, ha assegurat el portaveu dels antics ocellaires i propietari de cinc de les onze parades, Javier Cuenca.

Fonts municipals diuen que, en cas que dijous no hagin entregat les claus, "es procedirà a l'execució forçosa del llançament administratiu", si bé remarquen que la Guàrdia Urbana no farà cap intervenció. Serà l’Institut Municipal de Mercats qui s’ocuparà de comprovar si les parades han tancat i demanar a les que estiguin obertes que els donin les claus. Si no ho fan, "se seguirà el procediment i es prendran noves accions", però no han concretat quines.

El desnonament de les antigues parades d'ocells de la Rambla es va anunciar l'agost del 2021, i la tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha dit aquest dimarts que la sentència del Tribunal Suprem del 28 de maig perquè les antigues ocelleries de la Rambla desallotgin les parades és “clara": "no hi ha vulneració dels drets fonamentals de participació política" a la decisió municipal, ha defensat. Amb tot, els afectats defensen que estan emparats per les mesures cautelars que han sol·licitat.

Cuenca ha explicat que encara no han rebut resposta del recurs presentat al jutjat de primera instància de Barcelona sobre la durada de les concessions, i ha subratllat que també han presentat dos recursos sobre la diligència d'execució que els va fer arribar l'Ajuntament a finals del mes passat. A més, ha destacat que una part dels comerciants ha demanat empara al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Els afectats han comunicat a través d'una nota de premsa que "el desnonament es durà a terme exclusivament per una voluntat política i sense l’aval dels tribunals". Per tot plegat, exigeixen la dimissió del gerent de l'Institut Municipal de Mercats, Màxim López. Els paradistes han assegurat que fa temps que reclamen una solució acordada amb el govern municipal, però que no reben resposta. Cuenca ha admès que "alguns paradistes han proposat a l’Ajuntament entregar les claus de forma voluntària si es poden quedar fins a finals d’estiu, però el consistori es nega a acceptar aquest tracte". Així, ha insistit que "deu dies són molt pocs per avisar els treballadors que depenen d'aquesta feina".

Un conflicte enquistat

L'any 2009 els antics ocellaires van deixar de vendre animals per ajustar-se a la nova normativa i van començar a oferir gelats, dolços, entrades, souvenirs i productes amb DO. La seva continuïtat a la Rambla, però, va quedar en dubte i, anys més tard, el pla especial d’ordenació de la Rambla aprovat per Xavier Trias va decretar la seva desaparició. Al cap d'un temps el govern d'Ada Colau va anunciar amb un decret d'alcaldia que finalment el desnonament es faria efectiu. Des d'aleshores els paradistes han presentat més d'una desena de recursos judicials per intentar allargar el màxim temps possible les botigues dels antics ocellaires a la Rambla.

stats