Societat 23/04/2021

Bargalló treu pit per haver entregat més ordinadors que la resta de comunitats tot i els quatre mesos de retard

Educació ha proporcionat més de 222.000 ordinadors a partir de 3r d'ESO, el 98% del total

3 min
Una alumna a casa seva.

BarcelonaEl departament d'Educació va anunciar l'estiu passat que entregaria 300.000 ordinadors portàtils als alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i formació professional dels centres públics, amb l'objectiu que no es tornés a produir el caos organitzatiu ni les respostes desiguals dels centres davant de nous confinaments. Finalment, la xifra d'ordinadors que es va comprovar que necessitaven els alumnes era inferior als 300.000 anunciats inicialment, però tot i això el curs va començar sense els dispositius. Es va anunciar que arribarien abans de Nadal, però a mitjans de gener només se n'havien lliurat 15.510, el 5% del total. La conselleria argumentava que les empreses no podien complir els terminis dels contractes a causa de l'alta demanda i va prometre que abans que s'acabés el segon trimestre arribarien els portàtils. Tampoc s'ha complert amb exactitud, tot i que fins ara, a dos mesos d'acabar el curs, ja s'ha aconseguit entregar 222.379 portàtils, el 98% del total. Una xifra que la conselleria d'Educació ha volgut reivindicar en una roda de premsa. "Cap altra comunitat ha repartit ordinadors per al professorat, ni tants ordinadors per als alumnes i, segons les empreses tecnològiques, cap altre govern occidental ha demanat que els aparells es configuressin amb programaris concrets per al món educatiu", ha remarcat el conseller d'Educació, Josep Bargalló. "Hem situat Catalunya en el lideratge d'aquestes polítiques, tant per la quantitat com per la qualitat", ha afegit.

La conselleria dona per completada, doncs, la primera fase del pla digital d'educació, que també ha comportat la posada en marxa de 44.357 noves línies telefòniques per tenir connexió a internet, el doble de les que tenia fins ara contractades la Generalitat; l'entrega de 72.400 portàtils per a docents; el reforç de la infraestructura i l'accés a internet en 1.272 centres educatius, i la formació en competència digital de 36.000 docents, entre altres accions. "Les empreses tecnològiques estan posant l'ull a Catalunya veient el que està passant", ha afirmat Núria Cuenca, secretària general del departament. El pla digital, que estava previst fins al 2025 però que l'emergència sanitària i educativa pel covid-19 ha fet accelerar i ara durarà tres anys, té una inversió total de 185 milions d'euros, dels quals 106 s'han executat aquest curs.

Demana un Govern "urgentment" per prendre decisions

La idea ara és començar una segona fase, fent arribar portàtils a cursos inferiors, com 5è i 6è de primària i els primers cursos de l'ESO. Ara bé, Bargalló ha dit que ho deixa per al pròxim Govern. "Si fos per nosaltres començaríem al setembre", ha dit, ja que ja hi hauria d'haver un nou executiu. És per això que ha demanat que les negociacions entre ERC i Junts arribin a bon port "urgentment". El conseller ha dit que "les dilacions no són bones" i que "no és bo prendre decisions que afecten pressupostàriament el 2022" si ho fa un Govern en funcions, com l'actual.

En aquesta futura fase s'hi afegirien els 42.772 ordinadors que el ministeri d'Educació va anunciar per a Catalunya, uns dispositius que encara no estan ni licitats. "Si els endarreriments danyen la imatge de les administracions, la del ministeri deu estar per terra", ha dit Bargalló quan li han preguntat pels retards tant del departament com del govern espanyol a l'hora de facilitar els portàtils i les connexions als alumnes. A més, s'obrirà una convocatòria d'ajudes per finançar la compra de 30.000 ordinadors per als centres concertats. Entre els dispositius repartits als centres públics, els que s'entregaran als centres concertats i els que repartirà el ministeri hi haurà 295.000 ordinadors en total.

stats