Societat 02/06/2021

Bars i cultura oberts fins a la 1 i pícnics permesos: continua la desescalada

A partir de divendres es tornen a reduir les restriccions

Ara
2 min
Ciutadans passejant per Barcelona, la majoria amb mascareta.

Continua la desescalada a Catalunya coincidint amb l'estancament del virus. A partir d'aquest divendres, 4 de juny, el Govern allargarà els horaris de bars i restaurants, ampliarà els aforaments de les activitats culturals, les competicions esportives i els centres comercials i aixecarà el veto al consum d'aliments i begudes en espais públics habilitats com les àrees de lleure i pícnic. Aquestes són les mesures decidides pel nou Procicat, amb els consellers Josep Maria Argimon (Salut) i Joan Ignasi Elena (Interior) al capdavant.

1.
Obertures fins a la 1 de la matinada
Dos joves davant d'una botiga que ven begudes amb alcohol

A partir de divendres, tant els bars i restaurants com les activitats culturals i esportives, així com les botigues de conveniència (establiments de queviures 24 h) i els establiments comercials annexos a les gasolineres, podran funcionar fins a la 1 de la matinada. És a dir, el seu horari d'obertura s'allargarà una hora més, ja que fins ara havien de tancar a la mitjanit.

Les instal·lacions i equipaments esportius podran augmentar els aforaments fins al 70%, mentre que els espais relacionats amb el joc podran tenir un màxim de 500 clients i fins a 1.000 en condicions de ventilació reforçades i mesures de control d’aglomeracions. 

2.
Consum a l'interior i a l'aire lliure
Un grup d'amigues fent un picnic

El Govern permetrà el consum d’aliments i begudes en els espais públics a l'aire lliure que disposin de mobiliari habilitat com les àrees de lleure, pícnic i descans, amb un màxim de deu persones. Fins ara aquesta activitat estava prohibida a excepció dels àpats que poguessin fer en sortides escolars, activitats d'intervenció socioeducativa i lleure educatiu.

Pel que fa a la restauració d'espais culturals que fins ara estaven tancats, com les instal·lacions d’arts escèniques i musicals (teatres, cinemes, auditoris, circs, etc.), les sales de concert, cafès teatre o cafès concert, i el servei de barra d'alguns equipaments esportius, el Procicat n'avala la reobertura en les mateixes condicions que la restauració convencional. 

3.
Comerç i mercats
Una de les parades de verdures del mercat setmanal de Martorel

S’incrementa del 50% al 70% l’aforament permès en els establiments i locals comercials de venda al detall, les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials, i els mercats no sedentaris i les fires de mercats. També es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials. Fins ara, aquest accés i ús estaven restringits.

4.
Cultura, oci i centres cívics
Concert de Clarence Bekker Band al Jamboree de Barcelona el passat mes de maig

Canvis en les activitats culturals i esportives que se celebren en grans espais: les arts escèniques, musicals i els espectacles, a més de les competicions esportives, podran tenir un nombre màxim d’assistents del 20% de l'aforament tant si es desenvolupen a l’aire lliure com en instal·lacions amb un aforament autoritzat superior a les 15.000 persones. Ara bé, caldrà que fixin espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortida, delimitar banys i zones de restauració independents i només podran acceptar un màxim de 3.000 persones en seients preassignats per evitar les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.

També s'incrementa l'aforament dels parcs, fires d’atraccions i activitats lúdiques en espais tancats, que passen del 30% actual al 50%, i els centres cívics que disposin de condicions de ventilació reforçada podran obrir amb un 70% de la capacitat.

stats