Societat 26/05/2015

Europa s'inhibeix: la banalització del nazisme i homofòbia del bisbe d'Alcalá són cosa d'Espanya

La Comissió Europea afirma que correspon a les autoritats espanyoles investigar i, si escau, jutjar Juan Antonio Reig Plà

Ara
2 min
Juan Antonio Reig Plà, bisbe d'Alcalà d'Henares, durant una aparició televisiva

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha dit aquest dimarts que correspon a les autoritats espanyoles investigar i, si escau, jutjar Juan Antonio Reig Plà, bisbe de la ciutat d'Alcalá de Henares, per comparar l'avortament amb l'Holocaust o dir que els homosexuals necessiten teràpia. La Comissió s'ha pronunciat així davant d'una petició presentada per l'eurodiputada Marina Albiol (EU), que reclamava a la CE que actués en considerar que s'estava vulnerant la normativa europea contra la xenofòbia i el racisme sense que actuïn les autoritats espanyoles.

David Friggieri, del departament de Justícia de la CE, ha assenyalat que en casos individuals, com el del bisbe, són les autoritats de cada estat les que estan obligades a aplicar el dret europeu, i a decidir si algunes declaracions representen incitació a la violència o l'odi i, si fos així, determinar-ne els càstigs.

Una decisió de 2008 dels ministres de Justícia de la UE obliga els estats membres a sancionar penalment la incitació pública i intencionada a la violència o l'odi dirigits contra un grup de persones o un membre d'un grup, definit en relació amb la raça, el color, la religió, l'ascendència o l'origen nacional o ètnic. El representant de la CE ha recordat que havia reclamat el 2014 a Espanya que expliqués com està aplicant i incorporant en la seva legislació aquesta decisió. Espanya va enviar la seva resposta i, segons la CE, està sent "analitzada".

Albiol ha assenyalat a Efe que, tot i que és lògic que els casos concrets els hagin de dirimir les autoritats judicials de cada estat, "quan es veu que sobre aquests delictes hi ha impunitat de manera sistemàtica, llavors la CE hauria de castigar l'estat" per no aplicar les decisions europees. En la seva exposició dels fets davant la CE, en el marc de la comissió de Llibertats Civils de l'Eurocambra, Albiol ha recordat que el bisbe d'Alcalá de Henares va dir que "l'avortament era un Holocaust silenciós". "Va comparar fa uns mesos el Tren de la Llibertat, una reeixida mobilització massiva que va aconseguir frenar la retrògrada reforma que pretenia prohibir la interrupció voluntària de l'embaràs, amb els trens d'Auschwitz", ha afegit.

Així mateix, ha recordat altres "sortides de to" de Reig Plà, com quan va assenyalar fa uns anys que "els homosexuals són malalts que necessiten una teràpia" o que "els matrimonis no catòlics o les parelles de fet són focus de violència de gènere".

stats