Societat 23/12/2015

Boi Ruiz veu el pla de xoc de JxSí "assumible" en matèria sanitària

Reduir les llistes d'espera amb una inversió de 96 milions d'euros és la proposta més destacada de les 14 que tenen a veure amb salut

Mario Martín Matas
3 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, durant la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda a Tarragona.

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha considerat que el pla de xoc presentat per JxSí a la CUP és "perfectament assumible" perquè no conté cap mesura que no es pugui fer i s'ha elaborat des de la "sensatesa". El conseller en funcions ha afegit que els 14 punts sanitaris que inclou aquest pla són temes que el seu departament ha plantejat "reiteradament".

"No són punts nous, coincideixen amb les últimes accions del departament", ha precisat sobre unes propostes que aborden temes com el projecte de 'big data' sanitari, el consorci sanitari de Lleida –dos dels punts més polèmics de la legislatura–, les llistes d'espera o el tancament d'alguns ambulatoris, entre altres. De fet, la inclusió de mesures sanitàries és un dels canvis més notables que ha experimentat la proposta de JxSí, fins al punt que representen 14 dels 35 punts.

Sobre el projecte de 'big data', batejat amb el nom de VISC+, el conseller ha assegurat que "no es tira res enrere", perquè el Parlament ja va assegurar fa mesos que les dades de l'arxiu estaran totalment anonimitzades i només se a centres investigadors públics o sense ànim de lucre. És el mateix que passa amb el consorci sanitari de Lleida, aturat a la pràctica fins a la formació d'un nou Govern, i que el document preveu acabar de decidir durant el primer semestre del 2016, respectant sempre que el resultat final sigui sent totalment públic.

Quines són, doncs, les principals novetats que proposa JxSí en matèria sanitària? Per una banda existeix el compromís d'invertir 96 milions d'euros per reduir un 10% les llistes d'espera quirúrgica i un 50% el temps que es triga a rebre la visita d'un especialista o d'una prova diagnòstica. Les llistes d'espera van experimentar un ascens notable entre el 2011 i el 2012, quan es van aplicar les primeres retallades, i també van incloure una reformulació dels temps considerats de garantia, però segons les últimes dades del departament han tornat a situar-se en els nivells anteriors a la crisi, gràcies al guany d'eficiència que ha permès assumir una reducció pressupostària propera al 15%.

L'altre gran canvi –i que es troba darrere de bona part del malestar de les plataformes d'usuaris–, és la promesa que els centres del sistema Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) només inclouran centres de titularitat pública o sense ànim de lucre, i no centres privats. Ara bé, per aconseguir-ho s'obre un termini de 18 mesos. Boi Ruiz s'ha referit aquest dimecres a aquest punt com una situació "heretada" que sempre s'ha produït a la sanitat catalana.

Per una altra banda, JxSí també proposa regular durant el primer semestre del 2016 l'activitat privada que es fa als hospitals públics, una altra tasca que el Govern desenvolupa des de fa temps, perquè admet que si es fa ben feta, garantint que no representa un retrocés per als usuaris de la sanitat pública, pot representar una "font d'ingressos" addicional. També es compromet a estudiar la reobertura durant tot el dia dels ambulatoris que calgui –Boi Ruiz ha precisat avui que "els CAP que no són oberts ara és perquè no és necessari"–, a garantir l'accés a la medicació contra l'hepatitis C –una altra mesura que ja s'està produint–, o bé a no renovar els concursos per a la gestió de l'atenció primària.

stats