Societat 09/04/2015

Els grups planten Boi Ruiz al Parlament, amb l'excepció d'ERC i la diputada Marina Geli

Retrets per la publicació al DOGC durant la Setmana Santa de tres projectes polèmics: el VISC+, el consorci sanitari de Lleida i una instrucció sobre activitat privada als centres públics

Mario Martín Matas
3 min
Compareixença del conseller Boi Ruiz a la comissió de Salut del Parlament

BarcelonaPSC, PP, ICV-EUiA, C's i CUP han deixat aquest dijous sol el conseller de Salut, Boi Ruiz, que compareixia a la comissió de Salut del Parlament per explicar els resultats sanitaris de l'últim semestre. Tots ells han abandonat la sala sense esperar a sentir les paraules del conseller, com a mostra de rebuig a les seves polítiques. Només ERC i la diputada no adscrita Marina Geli han decidit quedar-se, tot i que també han subratllat que alguns dels projectes del Govern no han sigut ben explicats i caldria repensar-los.

Els retrets s'han centrat en la publicació al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC) durant els últims dies, coincidint amb la Setmana Santa, de tres projectes polèmics: les bases jurídiques per a la implementació de l'arxiu amb les dades sanitàries de pacients (conegut com a projecte Visc+), l'inici de la fase d'informació pública del consorci sanitari de Lleida –un nou ens que han rebutjat per tots els grups parlamentaris amb excepció de CiU– i una instrucció sobre la realització d'activitat privada als centres de titularitat sanitat pública.

Els grups han protestat d'aquesta manera contra l'exclusió de l'ordre del dia d'aquests tres punts, com havien demanat ICV-EUiA i C's, amb retrets al Govern per no respectar la voluntat majoritària de la cambra catalana. El president de la comissió, Pere Vila, ha justificat l'exclusió dels punts en una "qüestió de reglament intern", i ha considerat "desmesurada" la decisió de l'oposició de plantar el conseller.

La tanda de crítiques l'ha iniciat la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas, que ha recordat que el Parlament ha aprovat dues mocions respecte al Visc+ i el consorci sanitari de Lleida que considera que no s'han respectat amb la seva publicació al DOGC. "És molt greu que el Govern de la Generalitat i el conseller estiguin incomplint descaradament mandats d'aquesta cambra", ha considerat.

La diputada Isabel Vallet (CUP) ha assegurat que Boi Ruiz "està servint de manera reiterada els interessos de la patronal privada" i amb la seva actitud menysprea les opinions que van en contra seu i exerceix una descapitalització permanent de la sanitat pública. "No donarem normalitat a una situació que és anormal", ha expressat, garantint així que la CUP no tornarà a participar en la comissió de Salut.

També la parlamentària de C's Carme Pérez ha criticat que el Govern hagi aprofitat la Setmana Santa per aprovar les tres instruccions, una pràctica que ha considerat poc democràtica, mentre que la diputada del PP Eva Garcia ha culpat Boi Ruiz de passar-se el Parlament "pel clatell" i perquè només compareix a la cambra catalana com a part d'un "acte purament propagandístic". Finalment, Núria Segú (PSC) s'ha sumat a la plantada en afirmar que la manera d'actuar del conseller "fa impossible el debat", perquè presenta la informació amb retard i el seu departament actua de manera unilateral.

La diputada no adscrita Marina Geli, per la seva banda, ha decidit quedar-se a la comissió "per respecte al sistema de salut", i ha proposat dues comissions extraordinàries per abordar en profunditat la descentralització de l'activitat sanitària al territori i la construcció d'un arxiu massiu de dades sanitàries, a més de debatre en profunditat els límits de l'activitat privada i pública. "Potser no ho hem fet bé", ha dit l'exconsellera de Salut, que també ha proposat augmentar un 1% el percentatge del PIB que es dedica a Salut durant els propers sis anys.

També ERC ha decidit mantenir-se a la comissió, en paraules de la seva diputada Alba Vergés, per "fer preguntes". Tot i així, Vergés ha assegurat que compartia les queixes dels altres grups i ha retret al conseller que l'inici del tràmit d'informació pública sobre el consorci sanitari de Lleida "no és la forma d'actuar", un projecte que s'esquerda cada dia més i que els republicans han assegurat que tornaran a portar al Parlament perquè suposa el canvi de l'organització sanitària d'un territori "sense l'aval del territori i dels ciutadans".

La diputada de CiU Assumpció Laïlla ha criticat la plantada de l'oposició, en considerar que era un "menyspreu" i una "falta de respecte a la feina" que ha fet el departament i també al Parlament, com a representat de la ciutadania. També ha criticat l'electoralisme de l'oposició, que provoca estranyes aliances com la de la CUP i PP en la seva oposició al consorci de Lleida, ha afegit.

stats