Sanitat recomana suspendre els viatges de final de curs després del brot a Mallorca

Hi ha gairebé 400 infectats després de participar en esdeveniments multitudinaris a l'illa

Elena Navarro
2 min
Els tests serològics, com el de la imatge en un cribatge a l’Argentina, permeten detectar els anticossos de la gent que ja ha passat el coronavirus.

El ministeri de Sanitat recomana suspendre els viatges de final de curs a Mallorca, després del brot massiu generat en aquesta illa, que ja suma prop de 400 contagis en diverses comunitats autònomes. La ponència d'alertes, que aquest migdia ha reunit el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha aconsellat que els grups d'estudiants que encara no han iniciat els seus viatges no els facin, perquè "el risc de transmissió en el mateix entorn on s'estan produint els casos és alt". A més, als que han participat o estan participant als viatges de final de curs a Mallorca se'ls tractarà com a contactes estrets, i per tant, al tornar s'hauran de fer una prova de coronavirus -si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després- i fer 10 dies de quarantena a casa. El ministeri també valora la possibilitat de fer cribatges a les persones relacionades "amb aquests viatges" que ara encara són a Mallorca. 

Tot plegat, després que diversos viatges d'estudiants de finals de curs a Mallorca hagin provocat brots de coronavirus amb centenars de contagiats en almenys quatre comunitats autònomes: Madrid, Múrcia, País Basc i el País Valencià. Segons la Conselleria de Salut, les sortides varen ser entre el 18 i el 20 de juny i, per ara, el Servei d'Epidemiologia no ha identificat cap cas relacionat. Així i tot, la investigació continua oberta i el govern balear "manté la vigilància habitual".

El brot es va originar després que els joves coincidissin en "diferents esdeveniments multitudinaris", apunten fonts de la Conselleria. Per ara, Madrid ha confirmat 245 positius, però s'espera que es trobin més casos perquè encara "s'estan bolcant totes les dades", ha afirmat el conseller de Sanitat de la comunitat, Enrique Ruiz Escudero.

Al País Basc, el departament de vigilància i rastreig del departament de Salut ha detectat 49 positius entre els estudiants guipuscoans que viatjaren a l'illa, segons ha informat Europa Press. Davant la magnitud del brot, han informat que faran un cribratge amb proves de saliva en què participaran entre 250 i 300 persones.

Pel que fa al País Valencià, s'han confirmat 32 infectats fins ara, i en el cas de Múrcia, 18. La majoria dels casos rastrejats són de la variant Alfa -originària d'Anglaterra-, però també se n'han localitzat de Delta -originària de l'Índia.

"Estem parlant d'un nombre important de persones que han estat contagiades", ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres extraordinari. Ha assegurat que fins, ara, els afectats no han tingut "cap afecció" i ha relacionat el brot a la flexibilització de les restriccions. "Són gent jove i té a veure amb la relaxació de mesures", ha afirmat. I ha afegit una "crida a la responsabilitat" a aquest col·lectiu.

A Catalunya, de moment, no hi ha constància de cap afectat. Segons fonts del departament de Salut, estan pendents de les informacions, però de moment no s'ha obert cap investigació epidemiològica sobre aquest cas.

stats