Brussel·les fa el primer pas legal per acabar amb el caos dels carregadors d'aparells electrònics

La Comissió Europea proposa un únic aparell de càrrega per a mòbils, tauletes, ordinadors o consoles

2 min
Connectats a la xarxa Però desconnectats de la vida real: Els especialistes diuen que el mòbil és un problema quan interfereix en la vida quotidiana.

Brussel·lesPortar tres carregadors a sobre, un per al mòbil, un per a la tauleta i un per al portàtil, és un maldecap més que habitual (i un embolic de cables) entre els ciutadans europeus que la Comissió Europea s'ha proposat eliminar. No és només la incomoditat de carregar aquesta quantitat de cables, sinó també el cost mediambiental que implica fabricar-los i també desfer-se'n al ritme de consum actual. Brussel·les ha proposat aquest dijous la revisió d'una directiva europea per forçar els fabricants de smartphones, tauletes, ordinadors o consoles, entre d'altres, a fabricar amb la mateixa tecnologia de càrrega.

La solució no és immediata. Com sempre, aquest és el primer pas en l'engranatge legislatiu europeu: cal l'acord amb el Parlament Europeu i amb els governs de la UE, cosa que pot trigar anys. Després Brussel·les preveu un període de transició de 24 mesos perquè fabricants i usuaris que tinguin carregadors antics puguin adaptar-s'hi. Però l'anunci d'aquest dijous de la Comissió Europea és un primer pas.

"Anys de treball amb la indústria de manera voluntària han aconseguit reduir els carregadors dels telèfons mòbils de 30 a 3 en l'última dècada, però això no ha suposat una solució completa", diu l'executiu comunitari en un comunicat. Per això, s'ha decidit a tirar endavant una revisió de la directiva de l'equipament de ràdio per homogeneïtzar la tecnologia de càrrega dels dispositius electrònics més utilitzats. El carregador comú per a totes les marques i dispositius haurà de ser l'USB-C, que ja és un dels més habituals.

Aquest canvi implicarà, segons la proposta de Brussel·les, que quan es compri un smartphone o una tauleta, per exemple, ja no es vengui emparellada de manera sistemàtica amb el seu carregador. "Els consumidors europeus han estat massa temps frustrats per la muntanya de carregadors incompatibles que se'ls acumulen als calaixos. Hem donat molt temps a la indústria perquè proposés les seves pròpies solucions, però ara és hora d'actuar en l’àmbit legislatiu per tenir un carregador comú. És important tant per als consumidors com per al medi ambient", ha dit la vicepresidenta executiva de la Comissió, Margrethe Vestager.

Segons la Comissió, aquesta iniciativa evitarà que els productors limitin de manera injustificada la velocitat de càrrega i ajudarà a garantir que sigui sempre la mateixa. A més, Brussel·les calcula que reduir la producció i també l'eliminació de nous carregadors pot arribar a reduir en prop de mil tones anuals els residus electrònics, a més d'estalviar fins a 250 milions d'euros l'any. Les dades són impactants. Segons la Comissió, el 2020 es van comprar 420 milions de telèfons mòbils i altres dispositius electrònics portables a la UE. De mitjana, els consumidors tenen uns tres carregadors de mòbil, però en fan servir dos de manera regular. Un 38% dels consumidors, però, han tingut problemes com a mínim una vegada a l'hora de carregar el telèfon per incompatibilitats de carregadors.

stats