Societat 28/06/2018

Buch anuncia al Parlament un pla integral contra les agressions sexuals

El conseller d'Interior promet més esforços per reduir els morts a la carretera, que han augmentat un 38%

Enric Borràs
3 min
Pla mitjà del conseller d'Interior, Miquel Buch, parlant amb el president de la Comissió d'Interior, Matías Alonso

BarcelonaEl conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat aquest dijous a la tarda al Parlament que estan preparant un pla integral contra les agressions sexuals per combatre-les i prevenir-les. "El pla preveu l’elaboració d’un protocol d’actuació als espais privats d’oci", ha dit en una compareixença a la comissió d'Interior, i ha avançat que es revisarà la normativa per garantir la formació del personal i que es farà material audiovisual i de suport.

Buch també ha dit que Interior vol "impulsar actuacions dirigides a prevenir aquestes agressions" però també per actuar "de manera més ràpida i coordinada per minimitzar-ne l’impacte" implicant-hi els Mossos, però també les policies locals, la seguretat privada, els controladors d’accés en locals privats "i la resta d’actors públics i privats amb responsabilitats i incidència en aquest àmbit". El conseller també ha dit que espera poder presentar aviat els resultats d’una enquesta sobre violència masclista a Catalunya.

El conseller, a més a més, ha dit que la Direcció General de l’Administració de la Seguretat també se centrarà en la prevenció, la detecció i la gestió dels incidents relacionats amb l’odi i la discriminació. I ho volen fer involucrant les policies locals, la seguretat privada i els controladors d’accés en la lluita contra els delictes d’odi. Per tot plegat ha anunciat que volen fer un "protocol operatiu", formar els actors implicats i redactar una guia de bones pràctiques.

Buch també ha refermat el compromís d'ampliar la plantilla del cos de Mossos d'Esquadra. Es preveu que la promoció que ja s'ha convocat acabi la formació el juny de l'any que ve, però ha assegurat que se'n farien més. "Les noves convocatòries són una prioritat", ha afirmat, i ha insistit que es pretén arribar a la xifra de 18.000 agents –ara són prop de 16.500–. També ha agraït als policies i bombers la seva professionalitat, i ha apostat per un nou model d'intel·ligència policial, més proactiva i millorant l'ús d'eines tecnològiques. A més a més, ha assegurat que és "urgent" que s'apliquin els acords de la Junta de Seguretat i que els Mossos tinguin accés a organismes com la Interpol i l'Europol.

Entre els temes clau que ha tocat el conseller hi ha els accidents de trànsit. Mentre el Govern té l'objectiu de reduir el 2020 el 50% de víctimes mortals respecte al 2010 i arribar als zero morts el 2050, la mortalitat augmenta. Entre l'1 de gener i el 26 de juny hi ha hagut un 28% més d'accidents i un 38% més de morts que el mateix període de l'any anterior. "Centrarem els esforços del Servei Català de Trànsit a dur a terme totes les mesures necessàries de minimització de l'accidentalitat", ha dit. "I amb la contundència que faci falta", ha afegit.

El diputat socialista Carles Castillo ha retret a Buch que no hagi assumit el càrrec amb "humilitat i prudència", sinó com un "elefant en una terrisseria". Ho ha dit arran del relleu de Ferran López al capdavant dels Mossos, que segons ell es va fer "per la porta del darrere i sense successor ni destí", i per la tensió causada al cos. El diputat de Ciutadans Jean Castel ha dit a Buch que l'1-O els Mossos es van saltar la llei i van desobeir la justícia, i que van "col·laborar" en la fugida de "pròfugs" i que per tot plegat una part de la població ja no confia en la policia catalana.

Buch ha defensat en tot moment l'actuació dels Mossos i ha dit que han complert la llei, i l'ha desafiat a denunciar qui pensi que se l'ha saltada. A més, ha lamentat la "factura" que ha suposat l'etapa del 155 i ha dit que el secretari tècnic del ministeri de l'Interior que es va fer càrrec de la conselleria d'Interior, Juan Antonio Puigserver, "es va preocupar poc" per la seguretat.

Josep Nuet (CatEPC) i Maria Sirvent (CUP) han retret a Buch la incorporació de les pistoles elèctriques entre l'arsenal dels Mossos. Nuet ha vaticinat que "també s'acabaran prohibint perquè són tan perilloses com les pilotes de goma". Buch les ha defensades fins i tot contra persones amb malalties mentals que estiguessin agressives. Però Sirvent li ha recordat que això contradiu les recomanacions dels organismes de defensa dels drets humans.

stats