Societat 12/07/2019

Els okupes de la casa Buenos Aires de Vallvidrera acusen l'Església d'especular amb els béns immobiliaris

La congregació dels Pares Paüls ha denunciat penalment dos activistes per usurpació

Maria Garcia
2 min
Al centre, una de els denunciades, Eulàlia Castelló; i a la dreta el seu advocat, Bernat Barceló, a les portes de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEl conflicte per la casa Buenos Aires de Vallvidrera ha arribat avui als jutjats. Els propietaris de l'immoble, la congregació dels Pares Paüls, ha denunciat penalment dos dels activistes, Eulàlia i Víctor, a qui acusen d'usurpació d'un bé immoble i de deflagració de fluid elèctric i d'aigua. Aquest matí s'ha celebrat el judici al jutjat d'instrucció 8. La congregació responsabilitza els dos joves de l'ocupació de l'immoble tot i que els acusats ho neguen. "Hem aportat proves que no dormen a l'habitatge ni són responsables de l'ocupació", ha indicat el seu advocat, Bernat Barceló. De fet, els acusats creuen que la demanda respon a un intent dels propietaris de fer fora la vintena de persones que ocupen la casa des del mes de març i han carregat contra la decisió dels membres de l'Església.

"Ens han denunciat perquè la congregació vol fer negoci amb els seus béns, i vol vendre l'edifici a la companyia London Private Company, que vol enderrocar-lo per aixecar-hi un hotel de luxe. L'Església ens ven al millor postor sacrificant la base social de què presumeix per muntanyes de diners", ha criticat una de les denunciades, Eulàlia Castelló, que ha acusat l'Església d'especular amb els béns immobles.

Els veïns i activistes defensen que la casa Buenos Aires és un edifici modernista del 1886 que "cal conservar i protegir". Fa set anys va tancar el casal d'avis que hi havia i, des de llavors, ha estat buit. El 2017 la cooperativa Sostre Cívic va intentar comprar l'immoble per 2,5 milions d'euros per fer-hi un espai de cohabitatge sènior, però els propietaris no el van voler vendre.

I fa uns mesos van saber que la congregació tenia altres plans. "Vam confirmar amb l'Ajuntament que havien demanat un permís per enderrocar-lo i per fer-hi un hotel de luxe", sostenen els manifestants que, al mes de març, van decidir ocupar-lo. I, paral·lelament, van engegar els tràmits per intentar que l'Ajuntament catalogui l'edifici per evitar que el tirin a terra.

"Té un gran valor patrimonial i cultural i forma part de la història de Vallvidrera", destaca el col·lectiu, que també volen explorar amb el consistori una altra possibilitat: l'expropiació. "L'Ajuntament ens va dir que ho estava estudiant, però veurem què passa amb el canvi d'alcaldia", ha indicat l'activista.

Els afectats esperen que la sentència els absolgui i que la jutge no ordeni el desallotjament de l'immoble, que, segons l'advocat, només seria possible si es condemnés els dos investigats. El fiscal demana per a ells quatre mesos de multa, i l'acusació particular, exercida pels religiosos, sis mesos de multa. El cas ha quedat avui vist per a sentència.

stats