Incendis
Societat 04/08/2023

Les burilles provoquen uns 40 incendis cada any

El Servei Català de Trànsit ha expedientat 81 persones aquest any per llençar objectes que poden provocar incendis

Pau Castellote
2 min
La DGT endureix les sancions per llançar burilles per la finestra

BarcelonaL'agost ha començat amb un repunt dels incendis per les condicions a les quals es veu sotmès el territori. La sequera que priva d'humitat els boscos del país, les altes temperatures i també el vent intens d'aquests dies han portat a activar el nivell 3 del Pla Alfa en múltiples municipis per l'alt risc d'incendis. Entre les causes dels focs, sovint hi ha les imprudències i també les negligències, com les que cometen encara alguns fumadors, responsables d'una quarantena de focs cada any a Catalunya.

Els Agents Rurals atribueixen 25 incendis aquest any per negligències de fumadors, mentre que el 2022 van ser 38, dos més que l'any anterior. "És una casuística que costa molt de reduir, perquè està molt relacionada amb els dies de risc que tingui l'estiu", explica el cap d'Agents Rurals de l’Àrea Regional de la Catalunya Central, Jaume Torralba. Assegura que cada any hi ha més dies d'alt risc —identificats amb els nivells 2 i 3 del Pla Alfa— a causa de l'emergència climàtica. És en aquest període quan es produeixen la majoria d'incendis causats per burilles.

Gestos com llençar burilles al voral de les carreteres estan darrere de quasi el 6% dels focs, una xifra que s'ha estancat els darrers dos anys i que hauria de reduir-se a zero, insisteixen els agents rurals. "Desitjaria que els fumadors siguin més conscients", apunta Torralba. Explica que és molt complicat seguir la pista dels responsables per penalitzar aquestes actituds: "Trobem les burilles i en podem identificar l'ADN, però no el podem contrastar".

Si no consta en cap base de dades, és molt difícil que els Mossos o els Agents Rurals puguin saber qui ha llençat la burilla. Però això no vol dir que no sigui possible. El 2018, una investigació conjunta entre Mossos d'Esquadra i Agents Rurals va identificar un manresà com a presumpte culpable d'un incendi a Sant Fruitós de Bages que va calcinar 95 hectàrees i va obligar a desallotjar 700 persones. Provocar de manera imprudent un incendi forestal pot arribar a tenir penes de fins a tres anys de presó.

El Servei Català de Trànsit també multa aquelles persones que llencen a la via objectes susceptibles de produir un incendi. Enguany, ja són 81 expedients, mentre que el 2021 en van ser 184 i el 2022 es va arribar a expedientar 153 persones. La infracció està categoritzada per la direcció general de Trànsit (DGT) com a "molt greu" des de fa uns mesos, i pot comportar una multa de 500 euros i pèrdua de sis punts del carnet. A banda de les puntetes del tabac, també tenen la consideració d'"objecte que pot donar lloc a la producció d'incendis” les ampolles de vidre, per exemple.

Crida a la responsabilitat

Torralba admet que "no es pot seguir cada persona", i apel·la a la responsabilitat per reduir els incendis. Per aquest motiu, tot i el control que efectua, el cos d'Agents Rurals insisteix a sensibilitzar la població. "S'ha de fer, i fem, molta pedagogia", diu l'agent rural, i explica que campanyes com la de la Generalitat –amb l'eslògan "Foc off"– que es fan durant tot l'any, però que s'intensifiquen durant les dates assenyalades d'alt risc, fan que la societat estigui "cada vegada més conscienciada".

stats