Mossos d'Esquadra
Societat 05/12/2022

A la caça dels 'pim pam toma lacasitos' catalans

L'ARA acompanya els Mossos d'Esquadra en un control d'alcoholèmia

3 min
Un agent dels Mossos en un control d'alcoholèmia aquest dijous a Mataró.

Argentona"Pim, pam, toma lacasitos". Aquesta frase, que ja forma part de tots els diccionaris populars de la nit, la va pronunciar l'Ares, un jove de Sòria visiblement perjudicat enmig d'un control d'alcoholèmia. El sergent dels Mossos d'Esquadra Jose Martínez no s'ha trobat mai amb ningú que li repetís aquestes cèlebres paraules. Això sí, n'ha vist de tots colors, i segurament de pitjors. L'Ares va donar 0,5 mg/l, xifra que duplica la taxa d'alcohol permesa. Martínez ha parat persones que han donat 1,59, xifra que multiplica per sis la taxa; que s'adormien mentre bufaven, o que directament no podien bufar.

La taxa d'alcohol rècord registrada a Catalunya passa dels dos mil·ligrams per litre. "Això només ho pot fer un alcohòlic. Una persona normal estaria morta", comenta. Avui, però, no passa pels plans de la policia superar aquest rècord. Som dijous a les 11 del matí. Els Mossos volen canviar la percepció que només es bufa de nit –ja no hi ha tants macrocontrols nocturns–, i deixa clar que si un dijous qualsevol has anat a fer un esmorzar de forquilla i t'has passat amb el vi també pots acabar multat. Som a l'entrada de Mataró, al punt on es creuen la C-32 i la C-60, les vies que connecten el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.

Són dues patrulles, quatre agents. Fa fred, però admeten que treballar de nit és menys agraït: els caps de setmana entren a les 18 h i acaben a les 6 de la matinada. Aquesta rotonda és una de les seves preferides: a prop de les zones d'oci nocturn de Mataró i amb molt d'espai per aturar vehicles. A més, el control no es veu de lluny. De cop, te'l trobes, sense marge de maniobra. Paren un cotxe de tant en tant. No és tan aleatori com pot semblar. Diuen que n'han vist tants que de seguida detecten un sospitós habitual. Pel que fa a la marihuana és fàcil: "S'ensuma des de l'altra banda de la rotonda". I l'alcohol també "canta al moment". Les altres drogues no es detecten tant per l'olor, però expliquen que per la mandíbula i les pupil·les se solen intuir.

Dos agents fent un control d'alcoholèmia a la conductora d'un Ford
Control d'alcoholèmia dels Mossos a l'entrada de Mataró

Paren més els vehicles tunejats o amb colors llampants que no pas un familiar. En una d'aquestes aturen un Seat vermell amb el tub ennegrit. La conductora no dona positiu, però té un permís estranger de conduir no homologat a Espanya. Multa de 500 euros i quatre punts menys en un carnet que encara no té. Paren un cotxe groc, amb aleró, i aquí la sospita falla. Tot en ordre. Per variar, aturen ara un Ford familiar. Una senyora, amb una barreja de sorpresa i nervis, diu que no ha begut. No ha mentit. La màquina és sense fils, de les més noves. Ara bé, expliquen que les més antigues, que encara van connectades al corrent, potser van millor i tot: les modernes són un pèl massa sensibles i si el conductor no bufa de forma continuada –complicat sota els efectes de l'alcohol– pot donar error. De moment, cap positiu.

Quan encara els quedava una hora de control, els arriba un avís per la ràdio: un cotxe ha bolcat a 15 km d'allà. Marxen ràpidament. "Potser avui no hem parat gaire gent, però tothom que ha vist que a les 11 h ja hi havia un control segur que ara anirà amb més cautela", conclou el sergent.

stats