Societat 11/06/2019

Cada any es perden 3 espècies de plantes al món des del 1900

Les plantes s’estan extingint per causes humanes a un ritme molt més alt que en condicions naturals

Xavier Pujol Gebellí
2 min
19032701FM DOSSIER ES (29467076)

BarcelonaCada any, almenys d'un temps ençà, es produeix la desaparició d'alguna espècie vegetal. Ho han suggerit estudis parcials referits a indrets molt específics, generalment illes, i també la percepció d'amplis sectors de la comunitat científica. La magnitud global, no obstant això, sempre ha sigut incerta. Un estudi publicat avui a la revista 'Nature Ecology & Evolution' posa les xifres negre sobre blanc: cada any desapareixen literalment prop de 3 espècies vegetals des del 1900. La taxa d'extinció representa ni més ni menys que 500 vegades més que la que seria esperable com a conseqüència de les condicions naturals.

En l'estudi publicat s'han examinat les condicions de més de 330.000 plantes, totes elles portadores de llavor. Fonamentalment, els resultats mostren que les que creixen a illes i àrees tropicals són les més susceptibles a l’extinció. Arbres, arbustos i altres plantes perennes llenyoses són les que presenten una més alta probabilitat de desaparèixer amb independència d'on estiguin ubicats.

El treball neix a partir d'una base de dades compilada pel botànic Rafaël Govaerts al Royal Botanic Gardens de Kew, a Londres. Govaerts va iniciar la seva base de dades el 1988 per fer un seguiment de l'estat de totes les espècies vegetals conegudes. Com a part d'aquest projecte, va rastrejar la literatura científica i va crear una llista d'espècies de plantes que contenien llavors que es van extingir i va assenyalar quines espècies s'havien considerat extingides però que posteriorment van ser redescobertes.

Els investigadors van trobar que al voltant de 1.234 espècies havien desaparegut des de la publicació el 1753 del compendi de Carl Linnaeus d'espècies vegetals, Species Plantarum. Més de la meitat d'aquestes espècies van ser o bé redescobertes o reclassificades com a altres espècies vives, la qual cosa significa que almenys 571 estan "presumptament extingides".

L'estudi és el més gran que s'ha fet fins ara sobre extinció de plantes. Segons els seus autors, els resultats ajudaran a planificar estratègies i plans de conservació. De la mateixa manera, ajudaran a entendre els ritmes d'extinció i les seves causes, molt probablement vinculades a l’actual situació de crisi climàtica.

stats