Societat 21/02/2012

De les classes sense calefacció a la brutalitat policial: les protestes de València en 10 dates

Les queixes dels estudiants de l'IES Lluís Vives de València van començar fa més d'un mes, però van agafar una nova dimensió després de la detenció d'un menor i la repressió policial

Dani Sánchez Ugart
2 min
Un policia redueix un estudiant / EFE

BarcelonaEls estudiants de l'institut Lluís Vives de València van iniciar les seves protestes fa un mes, després del decret del govern d'Alberto Fabra que retallava la despesa en educació. Els motivava, però, un motiu concret: el fred. L'impagament de la Generalitat els obligava a fer classes sense calefacció

18 de gener: El govern del popular Alberto Fabra aprova un decret llei que retalla el salari dels docents i limita la despesa de la Generalitat en educació.

Aquella mateixa setmana, se succeeixen manifestacions per tot el País Valencià contra les retallades en educació. La majoria d'elles les protagonitzaven els propis estudiants.

Des d'aquell 18 de gener, els estudiants de l'Institut Lluís Vives es manifesten cada setmana a les portes del centre. Es queixen de retallades, que els han deixat sense calefacció.

13 de febrer: Les manifestacions a la porta del Lluís Vives passen a fer-se cada dia.

15 de febrer: Es produeix la primera detenció d'un dels estudiants que protestaven davant de l'institut Lluís Vives, després que els estudiants decidissin tallar el trànsit. Un noi de 17 anys, després de les càrregues dels agents, que acaba a la comissaria.

16 de febrer: Les protestes es generalitzen a València en solidaritat amb el menor detingut. Acaben amb la detenció de 10 estudiants més. I la diputada de Compromís, Mónica Oltra, denuncia agressions als estudiants i a ella mateixa.

17 de febrer: Les concentracions es repeteixen i la duresa policial segueix sent la tònica general. Els agents detenen 6 persones més i sorgeixen denúncies públiques d'agressions i queixes per la brutalitat policial.

18 de febrer: Els estudiants convoquen a través de les xarxes socials una protesta per a aquest dilluns en els carrers del centre de València en protesta per les retallades i també per l'actuació policial.

19 de febrer: Durant les protestes per la reforma laboral que van aplegar desenes de milers de persones, els manifestants –no només estudiants– criden "Tots som IES Lluís Vives", recordant els incidents de l'Institut.

20 de febrer: Les protestes acaben amb la detenció de 21 persones i 4 ferits, amb noves imatges de duresa policial per part dels antiavalots.

Podeu llegir la crònica de les protestes d'aquest dilluns a l'ARA PREMIUM.

stats