Immigració
Societat 21/06/2023

Una campanya de la fruita accelerada pel clima i incerta per la sequera

Els temporers treballen a bon ritme al juny, amb la incògnita de quanta fruita se salvarà de la collita del juliol i l'agost

Albert González Farran
3 min
Ahmed, un temporer que acaba d'arribar a Alcarràs.

LleidaLa campanya de la fruita ja ha començat a Lleida amb les varietats més primerenques: albercocs, cireres, préssecs, paraguaians i nectarines. I ho ha fet amb un lleuger repunt en les contractacions de treballadors temporers perquè, segons diuen alguns productors de Ponent, "el temps està boig". Les pluges de les últimes setmanes i els contrastos de temperatura –calor durant el dia, fresca a les nits– han obligat a accelerar el ritme de la collita, tenint en compte que els arbres demanen una temperatura constant d'uns 30 graus i els últims canvis sobtats de clima estan fent que s'estressin i s'hagi de collir de bòlit abans que la fruita es malmeti, explica Osvald Esteve, responsable de la fruita dolça del sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Des de fa ja unes setmanes, estan arribant centenars de persones a la zona del Baix Segre, principalment a Alcarràs, Aitona, Soses, Serós, Massalcoreig, la Granja d'Escarp i Torres de Segre, atretes per la necessitat de mà d'obra dels pagesos. A diferència del que ha passat al Pla d'Urgell, l'Urgell i les Garrigues, aquesta zona no ha acusat tant la sequera i, a més, les seves principals xarxes de reg (el canal Aragó-Catalunya i el de Pinyana) han mantingut, tot i que amb restriccions, prou cabal per salvar les collites. Així, la campanya d'enguany ha arrencat amb normalitat i, de fet, es preveu que la producció del préssec pla creixi un 6% i la de la nectarina un 13% amb relació al període que va del 2017 al 2021 (en les gelades del 2022 es va perdre tot). "Ara és el moment més fort de la campanya", diu Jaume Pedrós, el responsable de temporers del sindicat Unió de Pagesos, que ha aconseguit que l'administració permeti elevar fins al miler el nombre de treballadors contractats en origen, concretament a Colòmbia. A Lleida les contractacions tornaran a fregar les 40.000, com en una campanya normal. 

L'alberg municipal d'Alcarràs ja està en el 80% de l'ocupació.

Com passa cada any, a Alcarràs ja hi han arribat uns 3.000 temporers i l'alberg ja està ocupat en un 85%, segons els càlculs de l'Ajuntament d'aquest municipi en què durant els mesos d'estiu la població augmenta un 40%. "Tenim els nostres equipaments a punt i les centrals fruiteres assumeixen la major part dels allotjaments", assegura l'exalcalde Jordi Jané. A la ciutat de Lleida, on també s'instal·len persones que busquen feina per treballar al Segrià, ja s'han obert les portes del pavelló firal que, amb més de cent places, acull provisionalment els temporers. L'equipament, que ofereix servei de menjar, dutxes i bugaderia, està ara a la meitat de l'ocupació. Aitona espera repetir les dades d'abans de les gelades i doblar la població. En aquesta localitat, com que no hi ha alberg municipal, són els pagesos els que s'encarreguen de trobar un allotjament als temporers. L'ajuntament, com també passa a Alcarràs, confia que aquesta setmana arribin els tècnics del Servei d'Ocupació de Catalunya, el SOC, per dinamitzar la campanya, fer-ne un control i acompanyar els treballadors amb les tasques administratives.

L'abast desconegut de la sequera

Amb tot, les principals pors dels agricultors es concentren en les varietats més tardanes, les del juliol i l'agost, com són la pera i la poma. Molta d'aquesta fruita es cultiva en comarques regades pels canals d'Urgell i el Segarra-Garrigues, que des de l'abril tenen l'aigua tallada per manca de reserves als embassaments d'Oliana i Rialb. El futur d'aquests conreus, tot i les darreres pluges, és una gran incògnita, però malgrat la incertesa es confia que una petita part de la collita se salvi. Hi ha una previsió, però, en la qual tant la patronal com els sindicats hi estan d'acord: la demanda de feina caurà irremeiablement. 

El secretari general de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro del sindicat UGT, Xavier Perelló, lamenta que la davallada tingui lloc precisament a la zona on, diu, acostuma a haver-hi les millors condicions laborals. "Al Segrià, detectem sempre més conflictivitat, i és allà on estem trobant ara el volum normal de denúncies per incompliments de la llei", explica. A ple estiu, allà on el model agrícola sol ser socialment més pacífic, sembla que no hi haurà feina per a tothom, avisa. Ara bé, UP confia que, si finalment cau la contractació al pla de Lleida, es podrà equilibrar per l'augment de la "demanda del turisme de platja i de cultius com el de la verema en altres comarques", explica el líder sindical, Jaume Pedrós.

De moment, els productors de poma i pera estan iniciant les tasques d'aclarida, bàsicament per descarregar l'arbre de les seves necessitats d'aigua. Però si, com és previsible, s'aturen les pluges i es manté el tancament dels canals principals, s'haurà de fer caure tota la fruita per salvar els arbres. "Tindrem problemes, però veurem com evoluciona", es limita a concloure Osvald Esteve, del JARC. 

stats