Les piscines privades es podran omplir si s'obren al públic

El Govern aprovarà dimarts un decret per ampliar el ventall de refugis climàtics i limitar el topall de consum dels turistes

ARA
3 min
01. Cases amb piscina a Sant Cugat, una ciutat horitzontal on la quarta part dels habitatges tenen més de 120 m. 02. Blocs de deu pisos a Badia, un municipi organitzat en vertical amb 13.502 habitants en menys d’1 km.

BarcelonaFinalment, el Govern permetrà omplir i reomplir les piscines públiques i privades amb la condició que s'obrin a la ciutadania per combatre les altes temperatures que es preveuen a l'estiu. Seran els ajuntaments els que podran considerar quines piscines de comunitats de veïns, clubs esportius, hotels i càmpings o de particulars es converteixen en refugis climàtics.

Aquesta autorització de fer servir aigua potable per omplir piscines suposa un canvi en les restriccions aprovades fins ara per fer front a la situació de sequera i que només permetia omplir les piscines per a usos esportius i terapèutics. Després de les negociacions amb les entitats municipalistes, s'ha apostat per obrir el ventall i dimarts vinent el Govern preveu aprovar un decret que també facilitarà limitar el consum d'aigua dels turistes, com es fa amb els residents. Segons ha avançat El Periódico, s'autoritzarà l'ompliment amb aigua potable només en les "quantitats indispensables" per mantenir-ne la seguretat sanitària, però alhora s'haurà de compensar amb altres mesures d'estalvi a les instal·lacions, com ara el tancament de les dutxes.

La nova normativa, que ha estat treballada amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), havia de veure la llum amb la llei de mesures que no es va poder tramitar amb el no als pressupostos del 2024, segons han detallat a l'ACN fonts de la conselleria d'Acció Climàtica. "El decret neix amb la voluntat d'entesa entre el Govern i els màxims representants de municipis de tot el país per poder dotar els gestors locals de més eines per gestionar l'emergència per sequera sense minvar l'autonomia municipal", recalca l'executiu. Per tant, seran els ajuntaments els encarregats de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d'emergència per sequera.

Piscines excloses

En aquest cens es podran incloure com a refugis climàtics les piscines de titularitat pública i privada, malgrat que en aquestes últimes els titulars hauran d'arribar a un acord amb el consistori per permetre'n l'ús a la ciutadania. Per exemple, la instal·lació d'un club esportiu que faciliti l'accés del casal d'estiu, o una de comunitària o un establiment turístic que hi deixi passar encara que sigui pagant una entrada. De moment, però, no es coneix com es controlarà aquest tràmit. En aquest apartat, el decret exclou les piscines privades que no estiguin censades i que, per tant, continuen sota la prohibició d'omplir-se o reomplir-se.

Un altre dels canvis que es preveu al text legislatiu és que s'obre la porta a limitar el consum d'aigua dels turistes als municipis que acumulin tres mesos consecutius de superació dels llindars. En aquests casos, els ajuntaments hauran d'obligar els establiments turístics a complir les restriccions generals i bàsiques: 115 litres per persona en situació d'excepcionalitat, 100 litres per persona en situació d'emergència 1, 90 litres per persona en situació d'emergència 2 i 80 litres per persona en situació d'emergència 3.

Reaccions positives

Des de Barcelona, l'alcalde Jaume Collboni ha celebrat "el canvi d'opinió" de la Generalitat per adaptar-se al que reclamaven "amb insistència des del sector turístic i l'esportiu". Ara bé, el socialista ha retret el Govern que sempre hagin de ser els ajuntaments els que "paguin" les decisions d'altres, ja que "fer decrets és gratis, però les conseqüències d'aquests decrets no ho són". També ha aplaudit la iniciativa el Gremi d'Hotels de Barcelona, que ha qualificat la nova mesura de "sensata", ja que, a parer seu, permetrà fer front a les altes temperatures de l'estiu i alhora "normalitzar" la prestació dels serveis per part del sector turístic.

stats