Societat 09/01/2022

Els canvis en el porta a porta es mengen les voreres de Sant Andreu

L'Ajuntament de Barcelona instal·la 56 petits contenidors per respondre a les queixes veïnals

3 min
Un dels nous contenidors per a l'orgànica a les voreres del barri de Sant andreu de Barcelona

BarcelonaL'últim episodi dels complicats equilibris que l'Ajuntament de Barcelona està fent per garantir l'èxit del porta a porta a Sant Andreu ha provocat que els vianants perdin espai a les voreres. El nou sistema de recollida, que s'aplica en aquest barri barceloní des del mes de maig, s'ha anat modificant a poc a poc per adaptar-se a la realitat dels carrers i també per calmar les queixes veïnals. I les voreres en surten perdent. Arran de les darreres modificacions, els escombriaires només recullen a la porta de casa tres tipus de deixalles: el plàstic, el paper i el rebuig. El vidre segueix anant a parar als contenidors de color verd, com a la resta de Barcelona, i la matèria orgànica va en unes grans bústies de color gris que aquests dies s'estan instal·lant a les voreres del barri. Inicialment, aquestes bústies estaven pensades només per a les finques que tinguessin més de 44 veïns, ja que s'entenia que no hi havia prou espai al carrer perquè tots hi deixessin el petit bujol amb la matèria orgànica a dins uns dies determinats de la setmana. Les protestes dels veïns, que denunciaven que deixar les restes del menjar al carrer provocava males olors i que l'horari era massa limitat, van fer que l'Ajuntament rectifiqués i ampliés el nombre de bústies. De les 22 inicials s'ha passat a 78, la majoria de les quals ja s'han instal·lat.

Encara és d'hora per saber l'impacte d'aquestes bústies en la recollida de la matèria orgànica (amb el porta a porta s'havia aconseguit que els residus orgànics no superessin un 2% d'impropis), però el que està clar és que la seva instal·lació contradiu la política d'alliberar les voreres de mobiliari urbà per deixar més espai als vianants. A més, va en contra d'una de les promeses que el mateix ajuntament defensa encara a la seva web per promoure el nou sistema de recollida: "El porta a porta implicarà suprimir contenidors al carrer i, per tant, s’alliberarà espai públic que podran gaudir els i les veïnes".

Les queixes no s'han fet esperar. "Molta obsessió per alliberar les voreres però aquestes bústies sí que hi caben", denuncia Cristina Galán, presidenta de l'Associació de Veïns de Sant Andreu Sud. Segons explica, aquesta ja va ser una de les reivindicacions que els veïns van fer arribar a l'Ajuntament quan es va començar a implantar el nou sistema de recollida. "Els contenidors que han tret estaven a la calçada i les bústies les estan posant a les voreres", lamenta. Fonts de l'Ajuntament expliquen que han de fer "equilibris" per intentar satisfer tothom i que les noves bústies s'han pactat amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, per garantir que no s'entorpeix el pas, però assumeixen aquesta pèrdua d'espai a les voreres.

Un invent sobre la marxa

Un altre equilibri que ha hagut de fer l'Ajuntament ha estat modificar l'estructura d'aquestes bústies, que surten de fàbrica sense base. Això provocava que les bosses amb matèria orgànica gotegessin i embrutessin tot el terra. La solució que ha trobat l'Ajuntament, tant enginyosa com precària, ha estat posar a l'interior els contenidors que es fan servir per a la recollida de les escombraries dels comerços, que sí que tenen base. D'aquesta manera, els veïns que poden llençar la matèria orgànica en aquestes bústies han d'identificar-se primer amb un clauer per poder obrir la tapa i després deixar la bossa dins del contenidor que hi ha dins de la bústia. Les deixalles es poden dipositar a qualsevol hora del dia, a diferència del porta a porta, que té un dia concret per cada deixalla i un horari regulat (de 20.00 a 22.00 h).

Les bústies de l'orgànica amb els contenidors a l'interior per no embrutar el terra.

La darrera modificació de l'Ajuntament també va servir per aturar el desplegament de la segona fase del porta a porta. Actualment, afecta 5.518 famílies. La segona fase, que estava prevista per a mitjans d'octubre, afecta 7.071 noves famílies però ha quedat ajornada fins que es puguin aplicar i analitzar les darreres modificacions.

També queda pendent l'arribada, a mitjans de gener, d'una quinzena de "contenidors intel·ligents", que serviran perquè puguin dipositar-hi l'orgànica els andreuencs que viuen en edificis de menys de 20 veïns. El resultat de tots aquests canvis servirà per seguir estenent el porta a porta a la resta de barris de la ciutat, ja que, actualment, és el sistema de recollida que permet seleccionar millor les deixalles.

stats