Caos i angoixa a les Cases d'Alcanar

"Si això arriba a passar fa una setmana hauria sigut una desgràcia", Ivan Escoda, resident del Càmping les Cases

Júlia Albesa
3 min
El passeig marítim de les Cases d'Alcanar

TortosaEls veïns de les Cases d'Alcanar han viscut incomunicats un dels aiguats més forts dels últims temps. El carrer Trafalgar, situat al principi del municipi costaner, s'ha convertit en un barranc de fang que ha inundat les vies, cases, pàrquings i s'ha emportat cotxes, cadires i tot el que s'ha trobat al davant. L'aiguat d'aquest dimecres ha provocat també escenes de caos, com la que explica Quique Queralt, veí de les Cases d'Alcanar: "Això no s'havia vist mai. Tots els vehicles estacionats a la part alta del poble han aparegut al passeig marítim; fins i tot dins del mar. M'ha costat més de dues hores arribar a casa; la carretera entre la Ràpita i les Cases estava impracticable per culpa de la caiguda de roques i marges".

La part més dura se l'ha emportat el Càmping les Cases. Els Bombers de la Generalitat han hagut de fer diversos rescats, sobretot de gent gran que hi resideix a l'estiu. La situació s'ha viscut amb molta angoixa, segons explica Ivan Escoda, que resideix al càmping amb la família durant aquests dos mesos. "Estàvem a la caravana quan de sobte el mur del càmping ha cedit per la força de l'aigua que baixava. L'aigua ha arrossegat cotxes al mar i ha mogut caravanes. Això és zona catastròfica. Tot està sota el mar". Escoda ha explicat que ara el càmping està mig buit i que només s'hi allotgen famílies i gent gran que ja són residents habituals. "Si això arriba a passar fa una setmana hauria sigut una desgràcia", afirma. Els Bombers han hagut d'ajudar la seva família per sortir de la caravana. No han sofert danys. Durant la tarda han ajudat els veïns traient aigua i fang de les seves caravanes. A les famílies que han patit més danys, el mateix càmping els ha cedit apartaments per poder passar-hi la nit.

Al camp la sort no ha canviat. Les xarxes viàries impracticables i els més de 228 l/m² que han caigut durant el matí han provocat calfreds als pagesos que encara no han pogut accedir a les finques per avaluar els danys. És el cas de Carles Roig. "Això ha sigut molt bèstia. Tot i que encara és aviat per saber-ho, els danys seran molt greus", assegura. Recordant els aiguats del 2018, Roig ha afirmat: "La pluja d'aquest dimecres no es pot comparar. Ha caigut amb molta més intensitat", i ha afegit: "Jo no havia vist mai el que ha passat avui".

Tanmateix, no tothom ha viscut l'aiguat de la mateixa manera. Robert Garcia viu a 100 metres del carrer Trafalgar. Treballa des de casa i ha vist com començava a caure l'aigua des de les 11 del matí. Amb talls intermitents de llum i d'internet s'ha passat el dia enganxat al mòbil veient el que passava només uns metres enllà d'on viu. Robert Garcia ha viscut l'aiguat inquiet: "No podíem sortir al carrer. Ens arribaven els vídeos i les notícies amb comptagotes. I durant tota l'estona hem sentit el soroll de l'helicòpter. El que més m'ha impactat és veure com el mar s'ha tenyit de marró", relata.

Entre el caos i l'angoixa i amb la por al cos, els veïns de les Cases d'Alcanar han vist com l'aigua els ha entrat a les cases, negocis i restaurants. L'aiguat no ha deixat sorra a les platges i ha engolit cotxes, cadires i taules. Molts veïns han recordat aquell 2018 en què van caure 230 l/m² en un parell d'hores. També han recordat que encara no han rebut cap dels ajuts promesos i que estant retinguts per la Generalitat.

stats