Societat 30/04/2019

El CAP del Raval torna al ple d’aquest divendres

Colau està disposada a canviar de vot si es desbloqueja el conflicte

Jordi Mumbrú
3 min
Els veïns que han ocupat la Capella de la Misericòrdia per reclamar que s’hi construeixi l’ampliació del CAP, ahir.

BarcelonaL’equip d’Ada Colau vol acabar el mandat havent deixat tancat el projecte d’ampliació del CAP Raval Nord, però el temps s’esgota. La millor opció segons l’actual govern municipal és que el nou ambulatori s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia, al carrer Montalegre, a l’altura de la plaça dels Àngels, ja que no afectaria tant la mobilitat del barri i seria molt més fàcil l’accés amb vehicles. Cal tenir en compte que hi han de poder arribar ambulàncies. Aquesta proposta és la que també prefereixen els veïns (de fet, ja han ocupat la Capella de la Misericòrdia), però només compta amb el suport polític de la CUP. El problema que té aquesta ubicació és que la Capella de la Misericòrdia és propietat de l’Ajuntament però està cedida al Macba, que també necessita una ampliació.

L’altra proposta que hi ha sobre la taula és la que van llançar Junts per Catalunya i ERC, que consisteix en construir un edifici nou a la mateixa plaça dels Àngels, a tocar del carrer Ferlandina, en un espai conegut com el ‘cub’. L’avantatge d’aquesta ubicació és que permetria que el Macba conservés la capella per a la seva ampliació. Per contra, el gran problema és que l’accés en vehicle seria molt difícil (ja que són carrers de vianants) i que el nou edifici hauria d’entrar pràcticament amb calçador, ja que hi ha molt poc espai entre la part posterior dels edificis del carrer Joaquim Costa i l’actual paret mitgera del Macba.

Més enllà de la valoració urbanística i de planejament, cal tenir també en compte els criteris sanitaris. En aquest cas, però, és CatSalut, que depèn de la conselleria de Salut de la Generalitat, qui s’ha de pronunciar. El departament, però, que està en mans d’ERC, es limita a dir que "ho està estudiant" i no pren partit per cap de les dues opcions. Per evitar que l’ampliació del CAP del Raval Nord s’eternitzi, els comuns porten aquest conflicte al ple de divendres i es comprometen a, si no hi ha prou suport polític perquè l’ambulatori s’ubiqui a la Capella de la Misericòrdia, canviar de vot i apostar perquè es construeixi al costat del Macba. "El que no volem és que s’acabi el mandat sense haver tancat aquest tema, que és de vital importància", ha assegurat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

La proposta que els comuns portaran al ple demana anul·lar la cessió de la capella al Macba, per fer possible l'opció que s'hi pugui fer el nou CAP. Malgrat tot, Pin es compromet a treure el punt de l’ordre del dia si hi ha acord per l’altra opció. Si es fes al costat del Macba, caldria un acord amb la Diputació de Barcelona (propietària del solar) i modificar el Pla General Metropolità perquè s’hi pugui aixecar un edifici. Els tràmits retardarien l’obertura, però almenys s’acabaria fent.

El CatSalut ja ha fet dues propostes urbanístiques de com seria el nou edifici en cas de construir-se al ‘cub’ i totes dues "van en contra de l’esperit urbanístic del barri", segons Pin. Al Raval, el barri més dens de la ciutat, s’opta des de fa anys per treure edificis i obrir espais per intentar esponjar el territori. Construir un edifici en aquest punt, cosa que, a més, complicaria l’accés a la plaça Joan Coromines, contradiu tota la lògica i vulnera el Pla Especial de Reforma Interior (PERI), segons la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb).

stats