Societat 26/02/2021

En llibertat el veí de Sants detingut en les protestes pro Hasél

La mateixa jutge que el va empresonar el deixa lliure perquè "la violència als carrers ha baixat"

ARA
3 min
Centenars de persones es van manifestar dimarts pels carrers de Sants demanant la llibertat del Carles

BarcelonaEn llibertat el Carles, el veí de Sants detingut i empresonat per les protestes pro Hasél acusat de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat i contra la seguretat viària. La notícia ha arribat al final d'una roda de premsa que familiars, amics i entitats del barri havien convocat per demanar-ne l'alliberament. La mateixa jutge que el va empresonar al·legant que ho feia per evitar la reiteració delictiva del detingut, atès que "estan previstes convocatòries successives en els pròxims dies de noves manifestacions", l'ha deixat ara lliure perquè "la violència als carrers ha baixat de forma notable". "Nosaltres tenim una altra perspectiva: que la solidaritat vers l’empresonament del Carles ha fet el seu efecte i ha demostrat que la presó era una autèntica mesura injusta", ha dit l'advocat del detingut, Eduardo Cáliz. El grup de suport ha dit que manté la manifestació de dissabte a les 11.30 hores per celebrar-ho i reivindicar la llibertat d'expressió.

De fet, el lletrat, membre del col·lectiu Alerta Solidària, ha explicat que la interlocutòria de la jutge inclou la prohibició d'assistir a "reunions reivindicatives", cosa que recorreran perquè "és una restricció d'un dret fonamental que no té cap base legal i així ho ha decretat l'Audiència de Barcelona". "Seguirem treballant perquè li treguin aquesta restricció i perquè arxivin la causa", ha afirmat Cáliz. Segons la defensa, l'empresonament del Carles "no estava basat en circumstàncies personals sinó de tercers sobre les quals no tenia cap poder", és a dir, que se'l va posar a la presó pel context social i polític, més que no pas per fets objectius, atès que ni tenia antecedents ni estava justificat –diu l'advocat– que tornés a delinquir. L'home havia estat identificat com un dels "integrants de la manifestació que estaven provocant greus aldarulls" i se l'acusava de "col·locar obstacles dirigits específicament a posar en perill l'actuació dels vehicles policials", almenys tres vegades "consecutives", i d'escapar-se de la detenció amb uns patins en línia que li van permetre una "fugida avantatjosa". 

"Porto 17 anys fent d'advocat i segurament és la cosa més arbitrària que he vist mai", afirmava fa uns dies a l'ARA Eduardo Cáliz, el seu advocat. Cáliz va explicar que "no hi ha cap dada objectiva que faci pensar que l'investigat pugui tornar a cometre aquests delictes", perquè no té antecedents i perquè els fets que se li imputen no són greus. A la interlocutòria, la jutge va afirmar que el Carles va utilitzar "mobiliari urbà provisional col·locat per l'Ajuntament", unes tanques que el consistori havia col·locat en algunes terrasses per fer efectives les restriccions als bars i restaurants. El Carles va ser l’únic empresonat dels 27 arrestats entre dissabte i diumenge que van passar dilluns a disposició judicial. La resta, sobre els quals hi ha acusacions de desordres públics, danys, atemptat, resistència, furt i robatori amb força, van quedar en llibertat amb compareixences periòdiques.

"Una ordre de caràcter polític o policial"

Durant la roda de premsa, inicialment convocada per explicar el recurs a la presó provisional i abans de saber que la jutge deixaria en llibertat el Carles, Cáliz ha explicat que els fets pels quals el Carles va quedar detingut "probablement siguin els més lleus de tots els atestats de detinguts que van passar a disposició judicial diumenge". "Potser aquesta ordre de demanar presó no va venir de l'argumentació jurídica basada en l'atestat sinó que va ser de caràcter polític o policial", ha manifestat el lletrat, que també ha qüestionat que l'informe dels Mossos d'Esquadra explica que el detingut va moure reiteradament material de senyalització però es basa en un temps de tan sols 10 minuts.

El recurs que va interposar dijous la defensa va anar acompanyat de 18 escrits, entre els quals un del districte de Sants-Montjuïc i un manifest signat per tots els membres de la junta de portaveus del districte que acrediten que el Carles "és una persona pacífica i gens violenta".

Després de l'empresonament, el barri de Sants es va mobilitzar per demanar la llibertat del Carles, que treballa des de fa anys a la taverna La Bauxa, al carrer Vallespir. Dimarts més de mig miler de persones es van manifestar pacíficament pels carrers del barri per denunciar el que consideren un "atemptat contra la llibertat d'expressió". "Demà pots ser tu", deia el manifest que van llegir abans de la marxa, en què es van sentir nombrosos càntics de "Carles, llibertat".

stats