Societat 23/02/2021

Sants es mobilitza per reclamar la llibertat del Carles, el segon empresonat pels aldarulls

Més de mig miler de persones surten al carrer per denunciar un empresonament "arbitrari"

3 min
Més de mig miler de persones s'han manifestat per reclamar la llibertat del Carles, del barri de Sants

BarcelonaSants es mobilitza davant la detenció i l'empresonament del Carles, un conegut veí del barri, acusat de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat i contra la seguretat viària per la seva participació a les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél. Més de mig miler de persones s'han manifestat pacíficament pels carrers del barri per denunciar el que consideren un "atemptat contra la llibertat d'expressió". "Demà pots ser tu", deia el manifest que han llegit abans de la marxa, en què s'han sentit nombrosos càntics de "Carles, llibertat". Les entitats del barri, unides en un grup de suport al Carles de Sants, han convocat una nova mobilització per dissabte, a les 11.30h, a la plaça de Sants.

Els manifestants s'han concentrat a la plaça de Sants, des d'on han llegit un manifest i han començat la manifestació

Segons la interlocutòria del jutjat 19 de Barcelona, el Carles, que no té antecedents penals, ha estat identificat com un dels "integrants de la manifestació que estaven provocant greus aldarulls" i l'acusa, en concret, de "col·locar obstacles dirigits específicament a posar en perill l'actuació dels vehicles policials", almenys tres vegades "consecutives", i d'escapar-se de la detenció amb uns patins en línia que li van permetre una "fugida avantatjosa". Segons la jutge, la presó provisional i sense fiança és per evitar la reiteració delictiva del detingut, atès que "estan previstes convocatòries successives en els pròxims dies de noves manifestacions". Es tracta del segon manifestant per Pablo Hasél que ha ingressat a la presó.

"Porto 17 anys fent d'advocat i segurament és la cosa més arbitrària que he vist mai", afirma a l'ARA Eduardo Cáliz, el seu advocat. Cáliz diu que "no hi ha cap dada objectiva que faci pensar que l'investigat pugui tornar a cometre aquests delictes", perquè no té antecedents i perquè els fets que se li imputen no són greus. A la interlocutòria, la jutge diu que el Carles va utilitzar "mobiliari urbà provisional col·locat per l'Ajuntament", unes tanques que el consistori ha col·locat en algunes terrasses per fer efectives les restriccions als bars i restaurants. La seva defensa, sorpresa perquè la Fiscalia demanés presó per al Carles cas i no per a altres persones acusades de causar aldarulls més greus, estudia recórrer el cas, ja sigui amb un recurs de reforma davant la mateixa jutge o un recurs d'apel·lació a l'Audiència. El Carles va ser l’únic empresonat dels 27 arrestats entre dissabte i diumenge que van passar dilluns a disposició judicial. La resta, sobre els quals hi ha acusacions de desordres públics, danys, atemptat, resistència, furt i robatori amb força, estan en llibertat amb compareixences periòdiques.

"Sempre atent i disposat"

El Carles, de 37 anys, treballa des de fa molt temps a la taverna La Bauxa, al carrer Vallespir, que ha estat el final de la manifestació. A la persiana, abaixada, hi havia un cartell que algú havia enganxat i que hi deia: "Vecinos, estamos com vosotros para lo que necesitéis".

"Sempre va amb els patins amunt i avall, el coneix tothom", explica un veí del barri. Participa en moltes entitats, com la D.O Sants, un grup de restauradors del barri, o a la comissió de Vallespir de Baix, muntant les festes o la calçotada popular. "És una persona que amb 5 minuts de conversa sents que el coneixes de tota la vida. Sempre atent que a la barra no hi falti de res, és molt treballador. I sempre disposat a les històries del barri quan abaixa la persiana de La Bauxa", diuen els seus amics.

Entitats de Sants com els Castellers i el Casal Independentista han signat el manifest que exigeix la llibertat del Carles. Fins i tot l'Ajuntament de Barcelona ha denunciat aquest cas d'empresonament sense fiança. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha afirmat que el Carles és "molt estimat i amb un gran arrelament al teixit associatiu i cultural" de Sants i ha dit que és "incomprensible" el seu empresonament.

stats