Societat 07/03/2013

Menjar carn processada augmenta el risc de morir abans, segons un estudi

Els investigadors troben una relació directa entre les dietes riques en carn processada i les malalties cardiovasculars, el càncer i les morts prematures

Efe
2 min
Segons els investigadors, la sal i les substàncies químiques que s'utilitzen per conservar la carn processada perjudiquen la salut / EFE / ANDY RAIN

LondresEl consum de salsitxes, pernil, bacó i altres carns processades incrementa el risc de morir abans, segons un estudi publicat aquest dijous a la revista científica 'BMC Medicine'. Després d'investigar la dieta de milers de persones de deu països europeus, el grup d'experts ha trobat una relació entre les dietes riques en carns processades i les malalties cardiovasculars, el càncer i les morts prematures. Segons els investigadors, la sal i les substàncies químiques que s'utilitzen per conservar aquests productes perjudiquen la salut.

El grup de científics ha observat com els percentatges de mort prematura augmenten en funció de la quantitat de carn processada consumida. Els experts han detectat que la probabilitat que les persones que consumeixen més de 160 grams de carn processada al dia –salsitxes, embotits, etc.– morin en un termini mitjà de 13 anys és un 44% superior a la d'aquells que en van consumir 20 grams. Una alta ingesta d'aquest tipus de carn eleva en un 72% el risc de morir d'una malaltia coronària i en un 11% del risc de morir de càncer.

La professora Sabine Rohrmann, de la universitat de Zuric (Suïssa), responsable de la investigació, afirma que "els riscos de morir abans a causa del càncer i de malalties cardiovasculars s'incrementa amb la quantitat de carn processada consumida". Rohrmann estima que "un 3% de morts prematures anuals es podrien evitar si les persones mengessin menys de 20 grams de carn processada al dia".

Beneficiosa en quantitats moderades

Tot i les conclusions, l'estudi adverteix que consumir carn en quantitats moderades –encara que sigui processada– pot tenir efectes beneficiosos per la salut. Rohrmann ha indicat que els vegetarians que eliminen la carn de la seva alimentació i no alteren altres aspectes de la seva dieta poden tenir mancances de nutrients vitals, com ferro.

Rachel Thompson, de la Fundació Mundial d'Investigació del Càncer, ha indicat a la BBC que l'estudi se suma a l'evidència científica que subratlla els riscos per a la salut associats al consum de carn processada.

stats