Successos

"El primer carrer a l'esquerra": la drecera mortal de l'atropellament a Montmeló

Quatre joves de Madrid i Barcelona van morir diumenge a la nit quan acudien al festival de música Duro

3 min
El tren que ha atropellat quatre persones a Montmeló, aturat en un pont

Montmeló"El primer carrer a l'esquerra". Era la indicació que el noi encarregat de l'organització donava als centenars de joves que venien des de l'estació de Rodalies de Montmeló en direcció al festival de música electrònica Duro, a tocar del Circuit Barcelona-Catalunya de la localitat vallesana. Però abans del carrer indicat per on es podia accedir caminant a les instal·lacions hi ha un petit carreró per on molts joves intentaven escurçar el camí. Un carreró que voreja la urbanització Can Tabola i topa amb les vies de la línia R3 de Rodalies. El carreró que tot apunta que van agafar les tres noies i el noi d'entre 19 i 22 anys que a les 20.22 d'aquest diumenge van ser atropellats pel comboi que cobria el trajecte l'Hospitalet-Vic. Dues de les víctimes eren de Madrid i les altres dues de Barcelona. Tres persones més que formaven part del grup d'amics van sortir-ne il·leses. Els supervivents van ser atesos per una crisi d'angoixa i se'ls va traslladar a l'Hospital de Granollers.

Aquest matí el Kelian intentava podar l'olivera que té a l'entrada de casa mentre parlava amb dues veïnes de l'atropellament mortal que es va produir a escassos cinquanta metres d'on viu. Explica que va veure diversos grups de joves passant pel davant de casa seva i que els va advertir que s'estaven equivocant de ruta i que si seguien haurien de travessar la via del tren per una zona no autoritzada. "El de la tanca ens ha dit que era el primer carrer a l'esquerra", van respondre-li per justificar-se. Ningú havia tingut en compte que abans de la ruta indicada per accedir al festival hi havia un petit carreró per on molts joves, confosos o seguint el camí que havien pres altres grups que anaven davant, tallaven per fer drecera. El grup que va aturar el Kelian van fer cas de les seves indicacions i van refer el camí. D'altres, però, continuaven endavant per un petit corriol de terra que serpenteja en paral·lel a la via del tren. Després de cinquanta metres d'avançar pel senderol polsegós, el pendent del terreny i la vegetació s'acaben, oferint un petit pas per travessar la via. A falta de confirmació definitiva per part de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra de Mollet del Vallès, tot apunta que l'atropellament va tenir lloc quan el grup accidentat creuava per aquest punt, a pocs metres d'un túnel i a tocar d'un revolt amb molt poca visibilitat. Des d'aquest punt es veu l'escenari dels concerts, situat a poc més de quatre-cents metres a través de camps d'herba i rostolls. A uns cinquanta metres escassos hi ha una zona de pas elevada, una ruta que diumenge es va tallar per utilitzar-la com a via d'evacuació en cas que fos necessari per als més de 16.000 assistents al festival.

Els veïns de Can Tabola asseguraven aquest matí que durant tota la tarda de diumenge, des que el festival va obrir portes a les 17 h, hi va haver una "riuada de gent" constant que venien de l'estació de Rodalies i intentaven travessar la via del tren per passos no autoritzats. "Quan hi ha Fórmula 1 o motos al Circuit hi ha molta gent organitzant i guiant la gent, mentre que ahir eren dos xavals amb una armilla. Sempre passa, i aquest cop els nois han tingut mala sort", explicava el Kelian a un altre veí encuriosit que s'havia apropat a la zona de l'atropellament mortal.

El festival va continuar

L'alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, ha explicat que tot fa pensar que el grup va buscar una "drecera" i que per les circumstàncies de l'accident tot indica que "no sabien on anaven". "No van seguir les indicacions", ha assegurat Rodríguez, que ha afegit que al lloc on es va produir l'atropellament no hi havia "cap llum" i en aquell moment començava a fer-se fosc. En un primer moment es va voler cancel·lar el festival, però els responsables d'Interior i de la policia autonòmica van decidir no fer-ho perquè un terç dels assistents, més de 5.000 persones, hi havien anat en transport públic i se les hauria deixat de matinada "enmig del no res". Aquest matí, a quarts d'onze, encara es veien joves amb ulleres de sol vagarejant pels camins rurals propers al festival i per la zona industrial de l'extraradi de Montmeló. Alguns dels joves no s'havien assabentat de l'incident fins a aquest matí. Rodríguez també ha assegurat que al tram de la R3 on es va produir l'accident està previst que s'hi facin actuacions de millora, que s'han d'executar durant els pròxims mesos, amb l'apantallament del recorregut.

El municipi vallesà ha decretat tres dies de dol i aquest migdia s'hi ha fet un minut de silenci. Hi ha acudit la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, que ha qualificat l'accident de "terrible" i ha assegurat que "es podria haver evitat". La responsable del govern espanyol ha volgut remarcar que es tractava "d'un punt no autoritzat" per travessar, que "no conduïa enlloc", i que "no es poden cometre imprudències" d'aquest tipus.

stats