Societat 23/11/2020

La família d'Helena Jubany critica la "deixadesa" judicial i policial en la reobertura del cas

Alerta del risc que el jutge n'ordeni un segon tancament en fals si no se segueixen les noves pistes

Ara
2 min
Joan Jubany, a la dreta, parlant amb l'advocat de la família, Benet Salellas

SabadellQuatre mesos després de la reobertura de les actuacions per investigar l'assassinat d'Helena Jubany el desembre del 2001, encara no s'ha fet cap pas als jutjats de Sabadell que doni esperances a la família que el cas finalment es resoldrà. L'acusació particular acusa de "deixadesa" tant el jutjat de primera instància número 2 de Sabadell com la Policia Nacional, que actua com a policia judicial en el cas. L'advocat de la família, Benet Salellas, considera "molt greu" que no hi hagi "interès" a l'hora d'investigar un assassinat i reclama un relleu en el cos policial designat per investigar el cas per evitar que gairebé dues dècades després torni a "triomfar la impunitat".

"Fa quatre mesos i no ha passat res. Estem decebuts", es lamenta el germà de la víctima, Joan Jubany, que assegura que la situació que viu la família aquests dies contrasta amb l'"esperança" que es va generar quan el jutge va acordar la reobertura del cas: "Confiàvem que s'obriria una investigació a fons i les proves hi són, però la policia no és receptiva a investigar". L'advocat de la família detalla que l'única diligència acordada fins al moment ha sigut que tornin a prestar declaració al jutge els testimonis que proposa l'acusació i que ja han declarat davant de notari. Tot i això, encara no hi ha data perquè ho facin després que se suspengués la primera data proposada per un problema informàtic.

Falta d'interès

Salellas explica que també es va demanar aprofundir en la investigació i que es fes servir la tecnologia actual per poder aclarir un cas que ja es va tancar en fals una vegada. En aquest sentit, l'advocat no entén com un jutjat civil, com el número 2, no destini mitjans a "l'única causa penal" que té: "Sembla que ningú tingui interès a l'hora d'investigar".

L'advocat recorda que malgrat que la reobertura posa el comptador a zero per al principal sospitós, Santi Laiglesia, si la instrucció no avança el desembre del 2021 l'assassinat prescriuria per a qualsevol persona relacionada amb el cas que no hagués estat ja investigada en la primera instrucció. "Es perd la possibilitat de portar a judici altres corresponsables del crim", avisa.

Vint anys sense culpables

Helena Jubany va morir el 2 de desembre del 2001 a la matinada, després d'haver estat dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades, en una finca de Sabadell. Tres mesos abans del crim la noia va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers. Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell, d'on era sòcia. A més, a l'edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi i es va acabar suïcidant a la cel·la.

També va entrar a presó Ana Echaguivel, com a còmplice d'assassinat, però la van acabar posant en llibertat. El jutge va concloure que no hi havia prou indicis per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que, tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detingut.

stats