Societat 21/03/2014

Casa Sendra qualifica de "punyalada" la multa de 30.000 euros per utilitzar el nom de Llonganissa de Vic

El propietari, Pau Arboix, lamenta a RAC1 que el conseller Pelegrí s'hagi negat a rebre'l. L'empresa ha decidit tancar després de nou anys de litigi amb la Generalitat

Ara / Acn
2 min
Una etiqueta de la Indicació Geogràfica Protegida 'Llonganissa de Vic' situada en la part superior d'un d'aquests embotits / ACN

Barcelona / VicFa 165 anys que l'empresa vigatana Casa Sendra elabora llonganisses de manera artesanal. Aquest dilluns, però, el seu propietari, Pau Arboix, ha decidit deixar d'elaborar l'embotit típic de la ciutat, tot i que l'establiment romandrà obert fins que s'acabin les existències. El motiu és una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) on es dóna la raó a Agricultura en el seu litigi amb Casa Sendra, que, a partir d'ara, ja no podrà etiquetar sota el distintiu Llonganissa de Vic, ja que no està inscrit dins la indicació geogràfica protegida (IGP) amb aquesta catalogació. A més, el jutge li ha posat una multa de 30.000 euros per utilitzar aquest nom.

En declaracions als micròfons d''El món a RAC1', el propietari de l'empresa, Pau Arboix, ha lamentat la "punyalada" que aquesta multa implica per a la seva empresa, i ha carregat directament contra el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, de qui ha assegurat que ha rebutjat rebre'l per parlar de la problemàtica. També ha carregat durament contra l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, per haver afirmat que l'empresa té problemes econòmics, una situació que Arboix ha negat rotundament.

El propietari de Casa Sendra ha dit que el tancament de l'empresa ja "no té marxa enrere" i que l'única opció per mantenir la comercialització del producte és que li agafin el relleu. En aquest sentit, ha apuntat la possibilitat que els seus treballadors muntin una cooperativa.

Els barems de qualitat, l'origen del litigi

La sentència del TSJC diu que si Casa Sendra vol fer servir el nom de Llonganissa de Vic per al seu producte ha de formar part de la IGP. Però l'empresari, en una decisió de no cedir davant les exigències de l'administració, ha preferit tancar abans que acatar.

La decisió d'Arboix rau en una qüestió de barems de qualitat. El propietari sosté que la seva empresa defensa l'elaboració de la llonganissa a base de carn, sal i pebre, mentre que la IGP permet altres components que, segons l'empresari, no ofereixen un producte de la qualitat del seu.

Arboix va rebre una sanció de 30.000 euros per utilitzar el distintiu qualificatiu de Llonganissa de Vic sense estar inscrit a la IGP promoguda per la Generalitat. Va recórrer la multa i una sentència li va donar la raó. El jutge va al·legar que els productors que complien els requisits geogràfics o de producte però no volien pertànyer a la IGP podien utilitzar el distintiu igualment.

El departament d'Agricultura, però, va presentar recurs a la sentència que, finalment, i després de nou anys de litigis, s'ha resolt a favor de d'administració sense possibilitat d'apel·lar.

stats