Urbanisme

El castell de conte d'Esplugues (i el seu nou barri)

Al terreny on hi havia la fàbrica Montesa s'hi construiran 2.105 habitatges i s'hi farà una ludoteca en una casa modernista abandonada

3 min
El Castell dels Tres Dragons, a Esplugues de Llobregat

Esplugues de LlobregatEs coneix popularment com el Castell dels Tres Dragons –diuen que perquè recorda l'edifici modernista que Barcelona té al parc de la Ciutadella amb aquest nom– i també com a Villa Victoria, que és la inscripció que es pot llegir a les seves columnes. Aquest palauet d'Esplugues de Llobregat està abandonat des que el matrimoni propietari, Pere Domingo Mañé i Ramona Amigó, va ser assassinat durant la Guerra Civil. I continua alçat, en mal estat de conservació, al mig del no-res. Sobreviu al costat dels terrenys que havien acollit l'antiga fàbrica de motos Montesa, enderrocada el 2002 (només en queda un monument commemoratiu), i d'on hi havia el camp de futbol del Rayo Amarillo.

Ara aquesta zona acollirà un nou barri, l'anomenada Àrea Residencial Estratègica (ARE) Montesa, que és una de les transformacions metropolitanes de més envergadura que es projecten i ha de cosir els municipis d'Esplugues, l'Hospitalet i Cornellà. Es preveu que s'hi aixequin fins a 2.105 habitatges nous, més de la meitat dels quals (1.059) de protecció oficial. En total, 13 blocs.

També s'hi projecten 26.800 metres quadrats de zones verdes i 19.500 metres quadrats d'equipaments, com la nova comissaria de la Policia Local o un centre cívic. Però la nineta dels ulls del projecte és la nova vida del Castell dels Tres Dragons, que encara conserva detalls ceràmics de colors que en recorden l'època d'esplendor, i que després de dècades d'abandonament ara s'ha de convertir en una ludoteca pensada no només per a infants, sinó per a persones de totes les edats.

El monument commemoratiu de Montesa

El joc s'hi entendrà com un element cohesionador, expliquen des de l'Ajuntament. "Comptem amb el joc com unes ulleres noves per afrontar problemes urbans habituals des d’una altra òptica. Qüestions tan diverses i tan comunes a totes les ciutats com la soledat de la gent gran, la mobilitat o com facilitar la inclusió de nova població", defensa l'alcaldessa del municipi, Pilar Díaz. El projecte neix, de fet, del programa Playful Paradigm, del qual forma part Esplugues al costat de set ciutats europees més i que confia en el joc per impulsar canvis urbans: allò de trobar-se per fer alguna cosa i conèixer els veïns. I trencar amb la idea que el joc és cosa de nens.

El protagonisme del joc

Dins d'aquest programa la ciutat ja ha impulsat iniciatives com la ludoteca mòbil o un joc de cartes amb preguntes sobre el municipi que ja s'ha distribuït als centres educatius. I ara el plat fort ha de ser aquesta nova ludoteca fixa que s'ubicarà dins d'un castell que, com remarca l'alcaldessa, té nom i imatge de conte; i que quan tot el barri nou estigui en marxa deixarà de ser un casalot aïllat.

De moment, ja han començat les feines d'urbanització de tot l'àmbit, que ocupa més d'11 hectàrees, i compten amb un pressupost de sortida de 19 milions d'euros. Els operaris ja treballen també en la rehabilitació del Castell dels Tres Dragons, un edifici de dues plantes, que es va construir el 1919 i que està catalogat com a bé cultural d'interès local. El castell, que ara té un aire fantasmagòric i trossos on la paret ha perdut el seu recobriment, recuperarà la seva esplendor de conte del bracet del projecte de l'ARE Montesa. Però de moment no hi ha un termini concret de quan podrà obrir la nova ludoteca ni tampoc s'ha detallat quin serà el pressupost total del projecte de rehabilitació.

stats