Societat 01/05/2018

El ministre Catalá respon a les crítiques: "Davant la sentència de la Manada no puc ser sord, cec ni mut"

Ha explicat a 'El País' que la seva "obligació" és "demanar al CGPJ que actuï" perquè ell no "participarà en jocs d'hipocresia"

Efe
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir al Congrés durant la sessió de control.

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, es reitera en les seves declaracions d'ahir al matí a la Cope després de l'onada de crítiques polítiques, però sobretot de tota la judicatura, que ha demanat la seva dimissió. Catalá va insinuar que el magistrat que va emetre el vot particular, Ricardo Javier González, "té algun problema singular" que "tots" saben i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "hauria d'haver actuat preventivament" contra ell.

El ministre ha parlat a 'El País' després que les set associacions de jutges i fiscals demanessin ahir en bloc que dimitís, i ha dit que davant el debat que s'ha produït després de la sentència de la Manada ell no ha de ser "cec, sord ni mut". També ha insistit que la seva obligació és "alertar" de les anomalies que hi pot haver en el funcionament de la justícia perquè el poder judicial actuï.

"La meva obligació és demanar al CGPJ que actuï perquè jo no participaré en jocs d'hipocresia i les dades sobre aquest magistrat les tenen ells; jo no en tinc detalls però sí que sé el que m'han explicat amb molta preocupació els seus companys", recalca Catalá.

Més de 30.000 persones es van tornar a manifestar ahir a Pamplona contra la sentència de la Manada.

"Per què no puc participar en aquest debat que s'ha produït després de la sentència per l'agressió a una jove quan jo formo part d'aquest sector? Jo no haig de ser cec, sord ni mut", ha assenyalat el ministre, que ha afegit: "Per què els jutges de les associacions poden opinar sobre aquesta i altres sentències i se'm nega a mi aquest dret?"

Catalá ha advocat per la independència judicial i ha defensat el bon fer de la immensa majoria dels jutges. "El respecte absolut que tinc a la independència judicial no vol dir que jo no pugui parlar sobre el funcionament de la justícia", ha dit.

A més, ha recordat que entre les multitudinàries manifestacions que es van fer dijous passat per tot Espanya després que es conegués la sentència que condemna cadascun dels cinc membres de la Manada a 9 anys de presó per abús sexual i no per violació, la de Madrid es va dirigir a la porta del ministeri de Justícia "i no del Consell General [del Poder Judicial]".

"Jo compleixo amb la meva obligació i estic a favor de la reforma del Codi Penal; el Consell General del Poder Judicial hauria de ser-hi per garantir la capacitat i capacitació dels jutges", ha assegurat Catalá.

El Poder Judicial va apel·lar ahir a la tarda a la moderació, la mesura i la prudència dels responsables públics per evitar la utilització política de la justícia, així com el qüestionament dels jutges.

stats