Societat 13/04/2013

Més de 5.000 petons pel català a Perpinyà

El Col·lectiu 2 d'Abril ha superat l'èxit del 'lipdub' amb una 'potonejada' multitudinària al centre de la ciutat

Ara
2 min

PerpinyàRècord de petons per la llengua catalana. Més de 5.000 persones, unes 8.000 segons l'entitat organitzadora Col·lectiu 2 d'Abril, han participat en una 'potonejada' multitudinària que s'ha realitzat durant tot aquest dissabte a les places i espais més cèntrics de Perpinyà, la capital de la Catalunya Nord.

L'acte d'aquest dissabte ha comptat amb animacions musicals, taules d'informació d'entitats i la presència d'escriptors i fotògrafs disposats a immortalitzar l'esdeveniment.

Amb aquesta declaració d'amor al català s'ha superat el rècord obtingut de participants, uns 7.000, amb el 'lipdub' per la independència del 2012. "Hem aconseguit sensibilitzar la gent sobre la mala política lingüística de França", ha assegurat a l'ACN un dels portaveus, Hervé Pi.

El 2 d'abril es commemora l'aniversari de l'edicte reial que va prohibir el 1700 l'ús oficial de la llengua catalana als antics comtats. Una data simbòlica però ni la primera, ni la darrera data de la llarga repressió que, segons el col·lectiu, pateix la llengua catalana i els seus parlants a la Catalunya Nord. L'edicte va ser enfortit el 1992 pels parlamentaris francesos quan van modificar la Constitució per tal de deixar clar que "la llengua de la República és el francès".

Per comptabilitzar les persones, els assistents havien de passar per unes taules on se'ls entregava un certificat. El "potó" és una paraula documentada des del segle XIII, segons els organitzadors, i és el diminutiu de llavi. "A la Catalunya Nord i el rossellonès, aquest mot s'ha conservat perfectament. És la paraula d'on ha derivat el mot normatiu petó", ha explicat el portaveu.

L'objectiu de l'esdeveniment era "sensibilitzar a la ciutadania" sobre la "perjudicial política lingüística francesa que no respecta el català". "La llengua catalana no té cap dret a la Catalunya del Nord i cal mobilitzar a la gent perquè parlin aquest idioma i s'adonin de com actua el govern francès", ha detallat Pi.

stats