Societat 01/08/2012

Els catalans sumen avui el copagament estatal a l’euro per recepta a la farmàcia

Els pensionistes no començaran a pagar fins a l'octubre i el Govern es compromet a corregir aquells casos en què el medicament resulti més barat adquirit sense recepta

Ara
1 min
CANVI A LA FARMÀCIA 
 Els catalans notaran a partir d'avui a les farmàcies els efectes de l'aplicació del copagament en funció de la renda.

BarcelonaDesprés d'un mes d'aplicació però sense cobrament efectiu, els catalans començaran a notar aquest dimecres el nou copagament estatal en funció de la renda, que se suma a l'euro per recepta. L’única excepció són els pensionistes que no notaran el canvi fins a l'octubre. Aquest pas arriba després d’un període d’adaptació que ha servit per preparar el sistema informàtic dels farmacèutics i del Servei Català de Salut perquè puguin identificar, a partir de la targeta sanitària, el percentatge que ha de pagar cada usuari. El copagamanet en funció de la renda, tot i així, ja era vigent a Catalunya, on s’han anat enregistrant les quantitats que haurà d’abonar cada consumidor.

El nou sistema farà que els treballadors actius abonin un percentatge més alt per medicament –fins ara fixat en un 40%–,que podrà arribar, en els casos de les rendes més altes, al 60%. El Govern, però, s'ha compromès a ajustar aquells casos que, amb la suma de copagament estatal i euro per recepta, sigui més barat adquirir un medicament sense recepta.

Els pensionistes que viuen a Catalunya també hauran de pagar un 10% dels medicaments amb recepta, fins a un màxim de 8 euros mensuals si tenen una renda inferior als 18.000 euros i de 18 si cobren entre 18.000 i 100.000 euros a l’any. Els que tinguin rendes més altes abonaran el 60% del preu amb un màxim mensual de 60 euros.

stats