Societat 04/07/2019

Vuit de cada deu joves han patit violència a les xarxes en l'adolescència

Segons l'informe 'Violència viral', el 42% dels joves han patit ciberassetjament

Andrea Pumarola
2 min
Agressions  Que marquen

BarcelonaL'entitat Save the Children calcula que vuit de cada deu menors a Catalunya han patit algun tipus de violència a través d'internet. "L'exposició involuntària a material sexual o violent" i el "ciberassetjament" són les formes més comunes de violència que afronten els joves, però l'organització també assegura que en alguns casos les situacions poden desembocar també en agressions a l'entorn físic. Les conclusions les recull l'estudi presentat al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) 'Violència viral', un document que recull les diferents formes de violència presents a l'entorn virtual i a les quals estan exposat els adolescents catalans.

Segons Emilie Rivas, responsable de polítiques d'infància de Save the Children a Catalunya, "la violència a l'entorn digital és tan greu com a l'entorn físic". "És per això que cal trobar una llei que integri mesures de protecció, prevenció i danys de les víctimes davant aquest tipus de situacions", diu. També defensa que s'haurien d'impartir assignatures de ciutadania i d'educació sexoafectiva a les escoles per conscienciar els infants i reduir el ciberassetjament, el tipus de violència que més han patit els menors.

"Actualment no hi ha cap mena de regulació a la xarxa. És per això que s'hauria d'establir una carta de drets digitals globals que s'adeqüin a les normes de l'entorn", ha explicat Rodolfo Tesone, membre de la junta de govern de l'ICAB i president de la comissió de transformació digital.

Long Li Xue, 'youtuber' i 'instagrammer', va patir ciberassetjament als 14 anys. Com ell, molts joves relaten que quan ho patien se sentien sols i tenien l'autoestima baixa. "Però el que vaig fer va ser normalitzar la situació utilitzant l'humor. El més important per poder tirar endavant és exterioritzar-ho i, si cal, demanar ajuda professional", relata el jove. Com Rivas, defensa que s'hauria d'educar i formar els menors a l'escola.

stats