Catalunya torna a entrar en el risc extrem de contagi

L'OMS fa un toc d'atenció a l'Estat, que supera els 200 casos per cada 100.000 habitants, com Xipre i Portugal

4 min
Mapa de la incidència del covid a Europa.

Santa Coloma de GramenetNomés tres països a Europa pateixen una incidència acumulada superior als 200 casos per cada 100.000 habitants i, per tant, es troben en una situació de risc extrem de contagi: Xipre (amb 493 casos cada 100.000 habitants), Portugal (240) i Espanya (215), segons constata el mapa de seguiment epidemiològic que publica setmanalment el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en anglès). I a Catalunya la incidència és la més alta d'Espanya: arriba a 602, segons l'últim informe del ministeri de Sanitat. En tot cas, tots els territoris que conformen l'anomenada península Ibèrica, tret de Galícia i Castella-la Manxa, estan tenyits de color vermell. Una tonalitat que indica que la propagació del virus està descontrolada, que no és viable fer el rastreig de contactes i que més del 4% de les proves que es fan surten positives perquè no es tallen efectivament les cadenes de transmissió.

Mapa de la incidència del covid a Europa.

La zona sud-oest d'Europa, gran receptora de turistes d'arreu, s'ha convertit en l'epicentre de la cinquena onada de covid en plena temporada estiuenca. En canvi, el virus no està causant estralls de moment en països com França o Itàlia, que mantenen unes incidències inferiors als 50 casos cada 100.000 habitants. De fet, la majoria d'estats membres tenen uns nivells de contagi baixos, i Irlanda, Luxemburg i algunes parts de Suècia i els Països Baixos estan en un risc alt de contagi però no extrem, ja que tenen més de 50 casos per cada 100.000 habitants però menys de 200 casos.

Amb tot, Espanya registra una taxa de morts relacionades amb el covid molt més baixa que alguns d'aquests països amb millor evolució epidemiològica: notifica unes cinc defuncions cada milió d'habitants davant les sis que registren França i Itàlia, les set d'Alemanya o les dotze d'Irlanda. L'explicació rau en la campanya de vacunació, que si bé no pot evitar el boom de contagis, sí que protegeix la gran majoria d'immunitzats de desenvolupar la malaltia en cas de contagi o, si més no, contra les seves formes més greus.

Quart país amb més vacunats

Un ritme àgil de vacunació es relaciona amb menys hospitalitzacions i amb menys defuncions i l'Estat és el quart país d'Europa amb més percentatge de població vacunada amb la pauta completa, un 41,7%. Segons l'informe que fa el grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) per a la Comissió Europea, Espanya només va per darrere d'Hongria (52,5%), el Regne Unit (49,9%) i Xipre (43,5%) en vacunació. La mitjana d'immunització a la UE és del 36,4%, més de cinc punts per sota de l'espanyola.

No obstant això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet un toc d'atenció a Espanya i ha recordat que, si bé la vacunació és "vital", "cal fer-ho tot", en referència a evitar les grans concentracions de gent i els esdeveniments superpropagadors, mantenir les distàncies socials i fer ús de la mascareta. També l'ECDC va avisar la setmana passada que relaxar les mesures a l'estiu podia portar a un "increment ràpid i significatiu" dels contagis.

El govern portuguès ha recuperat algunes restriccions atenent el creixement exponencial de casos, com ara instaurar el toc de queda a les ciutats més grans, Lisboa o Porto. En canvi, Espanya es nega a declarar de nou el toc de queda i no preveu desplegar mesures restrictives de forma generalitzada, sinó que deixa en mans de les comunitats autònomes decidir quins sectors vol tancar per controlar les seves xifres. Catalunya, per exemple, ha tornat a suspendre les activitats d'oci nocturn en espais interiors, mentre que el País Valencià, a més de tancar l’oci nocturn, ha reduït els horaris i l'aforament de la restauració i sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia (TSJPV) l'autorització per aprovar un toc de queda entre la 1 h i les 6 h de la matinada en els municipis on hi hagi més incidència del virus. 

Cau l'edat a les UCI fins als 52 anys

L'OMS també ha advertit Espanya del "creixent risc d'hospitalitzacions" que pot patir per la propagació de la variant delta (l'originada a l'Índia), que seria un 60% més contagiosa que l'alfa (també coneguda com a britànica), si continua l'augment de casos i la gran interacció social per l'aixecament de les restriccions. Aquest impacte ja s'observa a Catalunya, on la transmissió comunitària està completament descontrolada: s'estan diagnosticant 30.000 positius a la setmana, sobretot entre les persones de 10 a 39 anys, i cada cas té, com a mínim, nou contactes. Així, actualment hi ha 270.000 persones que també podrien esdevenir casos en els pròxims dies i la majoria dels quals ni tan sols figuraran als registres, ja que Salut ha decidit no fer proves als contactes asimptomàtics.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha indicat que l'increment de casos s'està traduint en un repunt d'entrades als hospitals, tot i que no "amb la mateixa repercussió que altres onades". El perfil del malalt de coronavirus que arriba a les unitats de cures intensives (UCI) ha canviat i és força diferent del que ho feia fa uns mesos. Ara són persones més joves, que passen menys temps ingressades i que es recuperen més ràpidament, algunes sense necessitat de suports de ventilació mecànica.

La mitjana d'edat dels pacients crítics ha caigut onze anys respecte a la tercera onada –si entre el gener i el febrer la majoria de malalts a l'UCI tenien uns 63 anys, ara en tenen 52– i triguen uns sis dies a sortir-ne. Aquest últim factor depèn també de l'edat: els de 60 a 69 anys triguen aproximadament onze dies; els de 30 a 49, sis dies, i els de 20 a 29, quatre dies.

En declaracions a l'ACN, un portaveu de l'OMS ha insistit que per protegir la vacunació cal posar la pauta completa, i a Espanya i Catalunya la gran majoria de la població o no està vacunada o només ha rebut una dosi (57%). En aquest sentit, Cabezas ha explicat que aquesta setmana i la que ve es prioritzaran les segones dosis de la vacuna en grups d'edat de més vulnerabilitat, sobretot el col·lectiu de 60 a 69 anys. A més, ha indicat que creixerà l'oferta de cites per a les persones de 16 a 29 anys a partir del 19 de juliol, quan s'acabi d'immunitzar aquest grup.

700 sanitaris positius i de baixa

L'altra gran preocupació de les autoritats sanitàries és l'afectació que pot tenir la cinquena onada als centres sanitaris. La directora de Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha informat que uns 700 professionals estan de baixa després de donar positiu i, tot i que no ha concretat si són casos lleus o de gravetat, ha recordat que aquestes persones han de fer l'aïllament i no poden treballar. "Hem d'evitar més baixes perquè el sistema ja està molt al límit", ha recordat.

stats