Societat 27/10/2021

A presó dos germans que feia 10 anys que robaven en domicilis

Lideraven un grup, amb una tercera persona, que havia entrat en més de 40 habitatges

2 min
Alguns estris que feien servir els membres de l'organització.

BarcelonaFeia 10 anys que arrossegaven antecedents per robatoris en domicilis i els últims mesos havien liderat un grup que es dedicava a cometre aquest delicte a l’àrea metropolitana de Barcelona. Són dos germans originaris de Geòrgia que, juntament amb una tercera persona, han entrat a la presó per ser “el nucli dur” d’aquesta organització, segons els Mossos d’Esquadra. El sotsinspector Jonatan Herrera, de l’àrea central d’investigació de patrimoni, els defineix com el “pinyol” d’un grup d’una vintena de persones, totes del mateix origen, que s’havien especialitzat en entrar als habitatges quan no hi havia ningú per robar-hi: s’emportaven sobretot diners i joies.

Els Mossos han detingut nou persones en una operació amb la Guàrdia Civil d’Alacant –on també volia actuar l’organització– per la seva implicació en més de 40 robatoris en domicilis barcelonins. La policia va veure que aquest grup accedia als edificis on volien robar amb binomis mixtos, cosa que els Mossos descriuen com una novetat. Segons Herrera, hi anaven un home i una dona per “aixecar menys sospites que dos homes”. Els detinguts també havien innovat en el mètode per saber a quines cases podien entrar: si bé és més habitual col·locar tires de plàstic a les portes, ells posaven un fil de cola a la part baixa dels marcs i, si quan hi tornaven encara hi era, sabien que hi podien entrar perquè no es trobarien ningú a dins.

Obrir els panys en pocs segons

La policia explica que els germans havien muntat una organització que repartia les tasques i que introduïa nous membres procedents de Geòrgia a qui ensenyaven com cometre els robatoris. De fet, Herrera assegura que s’havien especialitzat en formar-se i practicar l’obertura de panys per “trigar el menys temps possible”, per poder-ho fer en pocs segons. Els Mossos destaquen la mobilitat del grup per desplaçar-se arreu d’Europa, així com dels seus líders. Pel que fa als objectes que robaven, entregaven les joies a un dels detinguts, que es dedicava a vendre-les a botigues de compra d’or. Els diners que obtenien i els que s’emportaven dels habitatges els enviaven a familiars del seu país d’origen.

stats