Com podem celebrar un Nadal segur?

La demanda de tests d'antígens es triplica aquest mes i deixa sense estoc les farmàcies

Antònia Crespí Ferrer
2 min
Infectòlegs i epidemiòlegs recomanen trobades privades i en llocs ventilats.

Segon Nadal pandèmic, marcat pel déjà-vu dels contagis disparats i el retorn del toc de queda. La variant òmicron, a Catalunya, ha doblat els contagis setmanals en només 15 dies i ja hi ha més de 400 casos per cada 100.000 habitants a les portes de les festes nadalenques. El dubte de moltes famílies de si trobar-se en grans dinars i sopars s'ha esvaït, ja que les reunions familiars s'hauran de reduir a grups de 10 i amb precaucions.

Això explica que la demanda de tests d'antígens s'hagi disparat: des de fa dies moltes farmàcies estan sense estoc. "Hem esgotat les reserves que teníem per a dos mesos", explicava a l'ARA el dependent de la farmàcia Diputació, que just dissabte al matí va acabar de vendre els últims tests que li quedaven. L'arribada de noves comandes està prevista per d'aquí unes setmanes, expliquen des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, però no hi ha una data concreta.

Sobre els autotests d'antígens que es fan a casa no hi ha dades registrades, però sí dels que es compren a la farmàcia i es fan allà mateix amb supervisió: al novembre es van realitzar 12.868 proves, mentre que al desembre ja se n'han fet 38.900. La demanda s'ha triplicat en un mes.

Ventilació i poques persones

Els autotests —que ara van escassos— es plantegen com una eina útil per fer les trobades de Nadal una mica més segures, però "a vegades generen una falsa confiança", explica Quique Bassat, epidemiòleg i investigador Icrea a l'Institut de Salut Global de Barcelona. De fet, les mesures més efectives per evitar contagis tornen a ser les mateixes de sempre: utilitzar la mascareta, distància, ventilació, no barrejar grups bombolla i, preferiblement, estar en espais oberts.

"No desanimaria la gent de fer els dinars familiars, però sí dinars i sopars com els de la feina", comenta Bassat. De la mateixa manera s'ha pronunciat aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha defensat les trobades "amb la gent que ens estimem" per "preservar la salut mental".

En aquest context el millor és fer pocs àpats familiars i sense barrejar bombolles. No té sentit respectar el límit de 10 persones si cada vegada ho fem amb grups completament diferents. "Per molt que vegis els avis a soles, si has participat en quatre dinars més continues multiplicant el risc, per a ells", afirma Bassat, que insisteix que cal tenir la màxima cura de les persones més vulnerables davant del virus. Durant la trobada és millor tenir les finestres obertes perquè circuli l'aire i portar la mascareta sempre que no es mengi. A més, si es pot evitar fer dinars o sopars llargs, millor

La vacuna és la gran diferència respecte al Nadal de l'any passat, però el cert és que no impedeix la transmissió del covid i el perill continua sent "alt" per a les persones grans. Ara es declaren el triple de contagis que el desembre passat però hi ha tres vegades menys morts, segons dades de Salut. Més enllà de les festes, el que també preocupa és la situació de després, especialment si es continua amb la tendència actual de contagis. "Segurament en aquell moment sí que haurem de plantejar una reacció", avisa l'epidemiòleg.

stats